Jačanje saradnje
0

Samit Japana, Kine i Južne Koreje o nuklearnim nesrećama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čelnici Japana, Kine i Južne Koreje u subotu će se okupiti na dvodnevnom samitu u Tokiju posvećenom saradnji i međusobnom pomaganju u slučaju teških nesreća i elementarnih nepogoda poput one koja je u martu pogodila Japan, javljaju japanski mediji.

Japanski premijer Naoto Kan, kineski premijer Wen Jiabao i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak sa sastanka će, prema najavama, uputiti poziv za jačanje zajedničke suradnje u odgovoru na katastrofe.

Prema nacrtu izjave koja će biti objavljena na sastanku, tri zemlje će planirati organiziranje zajedničkih vježbi spašavanja, a radit će se i na stvaranju efikasnog sistema razmjene informacija o razmjerima štete i potrebama za pomoći. Sastanak se održava u svjetlu razornih potresa koji su ove godine pogodili Japan, a 2008. Kinu.

Na sastanku će Kan objasniti napore Tokija u rješavanju posljedica nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi nakon razornog potresa i cunamija koji je pogodio sjeveroistočni Japan 11. marta, kao i nepravodobno izvještavanje susjeda o potezima u saniranju štete, što je izazvalo kritike i prigovore dvaju japanskih susjeda.

Kina i Južna Koreja više su puta izrazile nezadovoljstvo što nisu bile na vrijeme obaviještene o ispuštanju radioaktivne vode za hlađenje oštećenih nuklearnih reaktora u more, prenijela je Hina.

Kako bi smanjili ovisnost o nuklearnoj energiji vođe triju zemalja razmotrit će i mogućnosti saradnje u razvoju i zajedničkom korištenju drugih izvora energije poput solarne, geotermalne i drugih obnovljivih izvora energije.