Protesti protivnika nuklearki
0

Japan: Hiljade ljudi na ulicama

FENA
Hiljade protivnika nuklearki u Japanu izašlo je u subotu na ulice gradova širom zemlje da protestuje povodom tri mjeseca od zemljotresa i cunamija koji su doveli do najveće svjetske nuklearne katastrofe u posljednjih 25 godina.

Oni zahtijevaju od vlade da prekine oslanjanje na atomsku energiju i da ugasi preostale nuklearne centrale, javio je Reuters.

U nuklearnoj centrali Fukushima na sjeveroistoku Japana, jezgro se istopilo u tri reaktora, a nakon zemljotresa tu oblast je moralo da napusti oko 80.000 stanovnika zbog opasnosti od radijacije.

Na protestima koji su održani u više japanskih gradova, demonstranti su nosili transparente s natpisima "Ne za nuklearke", "Ne ponovo Fukushima".

Protesti će vjerovatno uticati na povećanje pritiska javnosti koji su već doveli do zatvaranja nuklearne centrale Hamaoka i odgađanja početka rada više reaktora širom zemlje, poslije vanrednih sigurnosnih pregleda.

Trenutno u Japanu radi samo 19 od 54 nuklearna reaktora, što može dovesti do ozbiljnih nestašica električne energije u 2012. godini. Mnogi stručnjaci ističu da je ekonomski rizik za Japan prevelik ukoliko se ugase svi nuklearni reaktori.

Premijer Naoto Kan posjetio je danas područje koje je najpogođenije zemljotresom, da bi prisustvovao komemoraciji žrtvama katastrofalnog zemljotresa i cunamija.