Sastanak u Italiji
0

Samit G7 zemalja u znaku "slabih" lidera: Samo Meloni ima veliku podršku u svojoj državi

N. Ž.
Pripreme u Italiji za samit G7 zemalja (Foto: EPA-EFE)
Pripreme u Italiji za samit G7 zemalja (Foto: EPA-EFE)
Od 13. do 15. juna će se u regiji Puglia održati samit lidera G7 zemalja, a ono što će obilježiti sastanak je loše stanje vođa ovih država na "domaćem frontu."

Na samitu u elitnom odmaralištu Borgo Egnazia, svoje zemlje će predstavljati Joe Biden (SAD), Emmanuel Macron (Francuska), Olaf Scholz (Njemačka), Rishi Sunak (Velika Britanija), Justin Trudeau (Kanada), Fumio Kishida (Japan) i Giorgia Meloni (Italija).

Od ove grupe lidera, samo Meloni ima značaniju podršku u svojoj zemlji, dok je ostalih šest lidera u ogromnim problemima "kod kuće", piše Politico.

Macron i Scholz su prije nekoliko dana doživjeli ogroman poraz na izborima za Evropski parlament. Stranke ova dva lidera su dobile dosta manje podrške od onoga što su očekivali, a na "njihovo mjesto" je došla ekstremna desnica. Predsjednik Francuske je čak raspustio parlament i najavio izbore za početak jula.

Sunak je raspisao vanredne izbore u julu, a prema predizbornim anketama, njegova Konzervativna partija će biti ogroman gubitnik. Trenutno Labour, stranka koja je posljednji put na vlasti bila 2010. godine, ima podršku od 44 posto, a Sunakova partija se nalazi na oko 20 posto podrške.

Preko Atlantika, Biden i Trudeau su u svojim problemima. Kanadski premijer je već devet godina na vlasti, a sve više govori o tome da ne želi više biti na mjestu lidera. Biden, s druge strane, je pod sve većim pritiskom zbog situacije u Pojasu Gaze, ali i zbog svojih godina i manjka energije.

Nevolje nisu izbjegle premijera Japana Fumija Kishidu. On trenutno ima najniži nivo odobravanja među japanskim građanima, a do kraja godine ga čeka borba za liderstvo u stranci, ali i u državi.

Na kraju ostaje zemlja domaćin sastanka Italija. Premijerka Giorgia Meloni uspjeva da očuva svoju popularnost, što je dokazala i na EU izborima. Tu je njena stranka Braća Italije osvojila najveći broj glasova, te je tako dokazala da je još uvijek najpopularnija stranka, ali i Meloni kao osoba, u državi.

Glavne teme sastanka bit će vezane za Ukrajinu, odnosno podršku ovoj zemlji zbog ruske agresije, ali je pitanje šta će se uspjeti dogovoriti ili implementirati, kada će možda dobar dio lidera uskoro biti "bivši".