Prvi dan susreta
32

Samit G20 između važnih odluka i velike napetosti: Ukrajinci su žestoko kritikovali usvojenu deklaraciju

V. K.
Detalji prvog dana susreta u Delhiju (Foto: EPA-EFE)
Detalji prvog dana susreta u Delhiju (Foto: EPA-EFE)
Predstavnici zemalja članica skupine G20 danas su u Delhiju u Indiji usvojili zajedničku deklaraciju, a njen sadržaj naročito su kritikovali Ukrajinci koji su iznijeli niz zamjerki kada je riječ o ovom važnom dokumentu.
Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko naročito se osvrnuo na sadržaj deklaracije te je komentirao pojedine rečenice i riječi koje su upotrebljene u dokumentu.

"Zemlje G20 usvojile su završnu deklaraciju. Ukrajina je zahvalna partnerima koji su pokušali da unesu jače formulacije u tekst. Istovremeno, dijelom o agresiji Rusije na Ukrajinu G20 nema čime da se ponosi. Očigledno je da bi učešće ukrajinske strane omogućilo učesnicima da bolje razumiju situaciju", rekao je Nikolenko.

[FBPOST]https://www.facebook.com/oleg.nikolenko.50/posts/pfbid0shhYbp4V4W6YJaKNBc1tMTD6qQjBptC4Xqpt5h7Ku1yBJ8yzAXinwXEtXJZf7mdUl[/FBPOST]

Također, Nikolenko je "ispravio" određene dijelove deklaracije te je pojedine riječi zamijenio, kako je i ranije naveo, jačim formulacijama koje bi bile prikladnije za situaciju u kakvoj se nalazi Ukrajina.

"Princip 'ništa o Ukrajini bez Ukrajine' ostaje ključan kao nikada", poručio je glasnogovornik.

Dijelove na koje su Ukrajinci imali najveće zamjerke odnose se na rečenicu gdje se, umjesto rat Rusije protiv Ukrajine koristi formulacija "rat u Ukrajini".

Također, dio deklaracije koji je zasmetao Ukrajincima tiče se i dijela gdje se, umjesto formulacije "ruska agresija protiv Ukrajine" koristi termin "kriza u Ukrajini".

Iako se govorilo o tome kako se lideri neće moći dogovoriti oko ključnih pitanja, lideri su ipak postigli konsenzus.

"Dobili smo dobre vijesti da je zbog napornog rada naših timova i vaše saradnje postignut konsenzus sa liderima G20 u Delhiju. Deklaracija je zvanično usvojena", rekao je indijski premijer Modi.

Također naglasio je kako je ovo bio najambiciozniji G20 u historiji ove organizacije te da je usvojeno 112 dokumenata što i više nego duplo u odnosu na prethodni samit.

"Primjetno je omekšavanje govora oko uloge Rusije u ukrajinskom ratu u odnosu na prošlu godinu. Uklonjene su sve reference na Rusiju, rusku agresiju i povlačenje Rusije iz Ukrajine koje su bile sadržane u prošlogodišnjoj zajedničkoj izjavi na samitu G20 u Baliju. Umjesto toga, u deklaraciji se naglašava da se države moraju suzdržati od prijetnje ili upotrebe sile u teritorijalnim osvajanjima. Također, naglašeno je kako je upotreba nuklearnog oružja nedopustiva", piše The Guardian.