|

Samaritanci i kršćani protiv izraelske zabrane ezana na razglasima džamija

Samaritanci i kršćani protiv izraelske zabrane ezana na razglasima džamija
11
F
FENA
16.2.2017. u 14:54
74
komentara
11

dijeljenja
Samaritanci i kršćani protiv izraelske zabrane ezana na razglasima džamija Foto: EPA
Predstavnici samaritanskih i kršćanskih zajednica u Palestini su podržali muslimane i oštro kritikovali izraelsku inicijativu za zabranu ezana na razglasima džamija tokom noći, odnosno za sabah-namaz.
Zakonodavna komisija izraelskog Knesseta odobrila je Nacrt zakona o zabrani ezana na razglasu od 23 do 7 sati, što je naišlo na oštre reakcije muslimanske zajednice, ali i drugih etnoreligijskih grupa u toj regiji.

Samaritanski rabin Vasif al-Samiri koji živi u Nablusu na Zapadnoj obali je za Anadoliju kazao kako je razočaran izraelskim potezom da ograniči ezane kao pozive muslimana na molitvu.

"Sloboda vjeroispovijesti je Bogom data čovjeku i niko nema pravo da to pravo uskraćuje. Pored toga, ezan sadržajem veliča Boga i šalje poruku mira i spasa. Ušutkivanje zvuka ezana je besmisleno. Samarićanska zajednica je apsolutno protiv zabrane ezana", kazao je al-Samiri.

Ističući kako se protive ograničavanju vjerskih rituala muslimanima i kršćanima, baš kao i svojim, al-Samiri je kazao kako se ni pripadnici samaritanske zajednice ne može osjećati sigurnima tamo gdje se zabrani zvuk ezana.

Poglavar Grčke ortodoksne patrijaršije u Sebastiji na Zapadnoj obali Theodosios je kazao da je i njegova zajednica protiv izraelskog pokušaja ušutkivanja ezana.

"Ezan je posve religijska tema. Niti jedan parlament, niti zakonodavno vijeće nemaju pravo raspravljati i zabranjivati ezane u Jerusalemu ili bilo kojem drugom mjestu na svijetu", kazao je Theodosios.

Ističući kako prijetnja ograničavanja vjerskih sloboda predstavlja opasnost i za kršćansko stanovništvo, Theodosios je kazao kako je to grubo kršenje ljudskih prava i kako je to još jedan jasan pokazatelj “izraelskog rasizma“.

"Jerusalem je grad palestinskih muslimana i kršćana i niko nema pravo mijenjati njegov identitet. Okupatorski Izrael mora shvatiti da mi kršćani nikada nećemo napustiti svoju braću muslimane u borbi protiv rasizma i fašizma", poručio je Theodosios.

Članica Upravnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije i čelnica palestinskog Komiteta za vjerska pitanja Hanna Amireh je kazala kako je izraelski pokušaj zabrane ezana grubo kršenje vjerskih prava i kako pokazuje pravo lice izraelske okupatorske politike.

Amireh je pozvala međunarodnu zajednicu da intervenira i izvrši pritisak na Izrael kako bi počeo poštivati ljudska prava i slobode.

Pod izgovorom da se građani žale na buku, izraelske vlasti su ranije pripremile nacrt zakona kojim je planirana zabrana glasnih vjerskih rituala s ciljem zabrane ezana, ali shvativši da bi to mogao biti problem i za neke jevrejske rituale, izraelski političari su izvršili reviziju i preinačili prijedlog zabrane puštanja ezana na razglasu od 23 do 7 sati ujutro.

Nacrt je u parlamentarnoj proceduri, a u posljednjoj verziji predviđa zabranu ezana za vrijeme sabah-namaza. Implementacijom tog nacrta bi džamijama prijetila novčana kazna od 1.200 dolara, ne budu li poštivale zabranu, prenosi TRT.
Prijavi grešku


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...