Svijet
0

Salzburg forum aktivno podržava zemlje zapadnog Balkana

FENA
Pleven
Pleven
Na ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma u bugarskom gradu Pleven na kojoj delegaciju BiH predvodi ministar sigurnosti Tarik Sadović, danas je usvojena Deklaracija o formiranju inicijative "Grupe prijatelja" Salzburškog foruma za zemlje zapadnog Balkana.

Deklaraciju, koja predstavlja platformu za bližu saradnju sa zemljama zapadnog Balkana, usvojili su ministri zemalja koji pripadaju Salzburg forumu te ministar unutrašnjih poslova Hrvatske kao posmatrač i ministri Albanije, Bosne i Hercegovine,Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Deklaracijom su se zemlje Salzburg foruma obavezale da će aktivno podržati zemlje zapadnog Balkana na puta ka Evropskoj uniji te da će uključiti ove zemlje u mnogobrojne programe saradnje koji dosad nisu bili dostupni zemljama regiona.

Inicijativa Salzburg forum, započeta 2001.godine, platforma je za partnerstvo država članica radi povećanja stabilnosti i sigurnosti za sve građane i nastavka regionalne saradnje.

Saradnja u okviru Salzburškog foruma fokusira se na oblasti ilegalnih migracija, azila, policijske saradnje, kao i razmjene informacija.

Članovi Foruma su: Austrija, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Hrvatska ima status posmatrača.

Predsjedavanje Forumom rotira svakih pola godine između država članica.

Republika Bugarska predsjedava Forumom tokom druge polovine 2007.godine, nakon čega će predsjedavanje preuzeti Češka Republika.

Na posljednjoj ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma, održanoj u julu 2007. godine u Njemačkoj, dogovoreno je formiranje inicijative u okviru Foruma «Grupa Prijatelja" Salzburškog foruma za zemlje zapadnog Balkana.

U okviru ove inicijative, te zemlje će pokrenuti zajedničke projekte i aktivnosti u oblasti sigurnosti koje će doprinijeti stabilizaciji i demokratizaciji regiona.

Članice Salzburg foruma pomoći će "Grupi Prijatelja", tj. zemljama zapadnog Balkana, u pogledu usvajanja i implementacije evropskih standarda u oblasti pravde i sigurnosti, posebno u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije i ilegelanih migracionih tokova.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je tokom boravka u Bugarskoj imao bilateralni sastanak s ministrom unutrašnjih poslova i javne administracije Bugarske Rumenom Petkovom. Tom prilikom potpisan je Sporazum o policijskoj suradnji dviju država.

Sporazum predviđa saradnju u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, ilegalnog uzgoja i trgovanja narokotičkim sredstvima i prekusorima, protiv nelegalne migracije i trgovine ljudima, nelegalne proizvodnje, trgovine i krijumčarenja oružja, municije, eskploziva, nuklearnih, radioaktivnih i kemijskih i drugih opasnih materijala, krađe umjetnina i predmeta od povijesne i kulturne vrijednosti, falsificiranja, pranja novca, finansiranja terorizma, krađe i krijumčarenja motornih vozila.