{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salvatore Toto Riina je prvo ubistvo izvršio sa 17 godina, brutalno likvidirao neprijatelje

17.11.2017. u 22:14
3
93
Salvatore Toto Riina je prvo ubistvo izvršio sa 17 godina, brutalno likvidirao neprijatelje
3
Ozloglašeni sicilijanski mafijaški šef Salvatore Toto Riina preminuo je u 86. godini od raka. Nadimak "Zvijer" dobio je zbog brutalnih ubistava. Prvo je izvršio kada je imao samo 17 godina, a tokom života na slobodi likvidirao je 150 osoba.
Prva žrtva bio je biznismen kojeg su oteli. Otac mu je naredio da ga zadavi kako bi formalno postao član Cosa Nostre. To je samo jedno od ubistava koje je počinio. Na njegovoj listi likvidacija bili su tužioci, novinari, sudije i svako ko mu je stao na putu u 1980-im i 1990-im godinama.

Na kraju Riina je bio poražen. Sicilijanska mafija koja je sada mnogo slabija, ostala je haosu zbog Riine koji je pokušavao pronaći način da ostane vođa Cosa Nostre iz svoje zatvorske ćelije u Parmi. Kriminalna organizacija još uvijek postoji i još oblikuje društveni i ekonomski život ljudi u dijelovima Sicilije, ali je u sjeni onoga što je nekada bila, potkopavana neumornim preispitivanjem talijanske policije i tužitelja i ne mogu vratiti svoju dominaciju u ilegalnoj trgovini drogom.

Broj žrtava mnogo većiKako piše The Guardian, Riinu je porazilo naslijeđe njegove najslavnije žrtve Giovannija Falconea. Bio je sudija koji je radio na slučajevima protiv mafije. Ubijen je kada su mu postavili bombu ispod automobila 1992. godine.

"Riinove smrt označava kraj jedne ere. Možete ga porediti sa kolumbijskim kraljem drgoe Pablom Escobarom. Obojica su pokrenula direktan napad protiv države i to im se vratilo", rekao je Federico Varese, ekspert za mafije sa Univerziteta Oxford.

Riina je bio osuđen na 26 doživotnih kazni zatvora zbog 150 ubistava, ali eksperti vjeruju da je brojka mnogo veća. Umro je u medicinski induciranoj komi nakon liječenja od raka.

Ubistvo 13-godišnjeg dječakaPostao je moćan 1970-ih godina kada je postao lider kriminalne porodice Corleone. Sicilija je postala centar za trgovinu heroinom u SAD nakon rata u Vijetnamu. Bio je fokusiran na narkodilere koji su radili u Palermu. Učio je od njih i onda je osnovao vlastiti savez i izveo krvavi udar. Ubio je svoje rivale i očistio Palermo.

Mario Francese je bio prvi novinar koji je razotkrio ulogu Riine i Corleonaca sa sicilijanskom mafijom i ubijen je 1979. godine. I drugi su mafijaški šefovi bili brutalni, ali Riina je najmanje ulagao u održavanje mira i nije bio povezan s političarima. Njegov uspon doveo je novi val nasilja - naredio je zloglasno ubistvo 13-godišnjeg dječaka koji je kidnapovan, zadavljen i poliven kiselinom kako bi poslao poruku svima koji krenu protiv njega. To je alarmiralo državu Italiju da odgovori.

Ubistva sudijaObračun s mafijom rezultirao je s hapšenjem i osuđivanjem 500 mafijaša od 1986. godine. Većina ih je osuđena na doživotnu kaznu zatvora. Suđenja su predstavljala službenu potvrdu toga koliko je mafija raširena i ukorijenjena u Siciliju.

Ali Riina nije posustajao, naredio je ubistvo sudije Falconea, a dva mjeseca nakon i sudije Paola Borsellinija. Izveo je još mnogo napada u pokušaju da sruši talijansku državu. Ali nije uspio.

Uhapšen je u Palermu 1993. godine. Među njegovim žrtvama bio je i Piersanti Mattarell, predsjednik Sicilije koji je ubijen 1980. godine. Upucan je u svom automobilu. Njegov brat Sergio sada je čelnik Sicilije.

Nikada se nije pokajaoIako je bio pod specijalnim restrikcijama u zatvoru, Riina je pokušavao na sve moguće načine da komunicira sa svojim članovima i nikada se nije odrekao titule "šefa šefova".

U julu mu se zdravstveno stanje pogoršalo, a sud je odbio zahtjev porodice da ga prebacu u dom na Siciliji. Ljekari su kazali da je još lucidan i snimljen je ove godine kako govori da se ne kaje zbog svojih djela.

"Nikada me neće slomiti i da me osude na 3.000 godina", kazao je.

Mnogi njegovi rivali pobjegli su u SAD kako ne bi doživjeli teror ili bili ubijeni, a neki su se vratili kako bi pokušali ponovo uspostaviti dominaciju Cosa Nostre. Posljednji sastanak imali su 1993. godine, ali svi su uhapšeni.

Džentlmen koji je zapošljavao ljudeU njegovom rodnom gradu Corleoneu, stavovi o Riinu su podijeljeni. Mladi smatraju da je njegova smrt šansa da grad prestane biti poznat po zloj reputaciji, dok ga se stariji prisjećaju s ljubavlju i kažu da je bio veliki džentlmen.

"Kada je Riina bio tu svi u Corleoneu su imali posao. On nam je dao posao. znao sam ga veoma dobro. Ovdje je danas dan kao i svaki drugi, ali ne i dan za slavlje", rekao je 77-godišnji Paolo o smrti zloglasnog narkobosa.

Ipak, neće biti sahranjen po vjerskim načelima jer je crkva u Palermu to odbila učiniti.

"Razumijem patnju Riinove porodice zbog gubitka, ali bio je šef mafije i nikada niti jedan znak pokajanja nije dao", rekao je svećenik Luca Leone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: