Spor Irana i Zapada
0

Salehi: Nema svrhe za ustupke u vezi nuklearnog programa

SRNA
Ali Akbar Salehi
Ali Akbar Salehi
Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi rekao je da ne vidi više prostor za kompromis u sporu između Irana i Zapada u vezi sa namjenom nuklearnog programa.

"Mislim da nema više svrhe za nove ustupke. Nuklearni spor je samo izgovor kako bi na sve načine bili oslabljeni", rekao je Salehi za njemački nedjeljnik "Spiegel".

Salehi je odbacio izvještaj, koji je  Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila početkom sedmice i u kojem se navodi da postoje "pouzdani" dokazi da je Teheran radio u smjeru proizvodnje nuklearnog naoružanja, ističući da je IAEA odbacila svoju "raniju objektivnost".

Iranski zvaničnici okarakterisali su izvještaj IAEA kao "neosnovan" i zasnovan na informacijama dobijenim od Izraela i SAD.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani upozorio je danas da Iran mora da izvrši reviziju svoje saradnje sa IAEA zbog neprijateljske prirode izvještaja.

EU priprema novu rundu sankcija protiv Irana, ali diplomate ističu da mjere najvjerovatnije neće biti završene na vrijeme do sutrašnjek sastanka šefova evropskih diplomatija.