Svijet
0

Iran i Rusija osudili nove sankcije Zapada

FENA
Iran i njegov moćni saveznik Rusija osudili su nove sankcije Zapada koje su uvedene Teheranu zbog navodnog nuklearnog programa, ocijenivši ih nelegalnim i uzaludnim.

"Jednostrane mjere protiv iranskog bankarskog, naftnog i energetskog sektora najavljene su u ponedjeljak od SAD-a, Velike Britanije i Kanade, a za nas one više liče na propagandu i psihološki rat", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast.

Dodao je da su te mjere "vrijedne osude", ali i da će se pokazati neučinkovitim, javlja u utorak AFP.

Sankcije su najavljene nakon nedavnog izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja sve više sumnja u "moguću vojnu namjenu" iranskog nuklearnog programa.

Rusija, koja je zajedno s Kinom blokirala bilo kakvu mogućnost zapadnih zemalja da djeluju protiv Irana pred Vijećem sigurnosti, zauzela je strožiji stav po ovom pitanju, rekavši da su sankcije "neprihvatljive i suprotne međunarodnim zakonima".

Iran, koji je odbacio izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kazavši da je neosnovan i pristrasan, insistira na tome da je njegov nuklearni program namijenjen za civilne svrhe.

Ovoj zemlji su već uvedena četiri kruga UN-ovih sankcija skrojenih kako bi odustao od obogaćivanja urana, zajedno s dodatnim unilateralnim sankcijama SAD-a i Evropske unije.

Posljednje sankcije povećavaju pritisak na iranski bankarski sektor.

Washington je Iran nazvao mašinom za pranje novca, što bi moglo odvratiti sve neameričke banke i preduzeća od saradnje sa njim zbog prijetnje od američke odmazde.

Zvanični London je saopćio da su "prestali svi kontakti" između finansijskih sistema Velike Britanije i Irana.

Kanada je izvijestila da su zaustavljene "skoro sve transkacije" s Iranom.

Francuski zvaničnici saopćili su da glasaju "u korist novih sankcija".

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mehmanparast izjavio je da su sankcije "pokazatelj neprijateljstva tih zemalja prema našem narodu".

Međutim, on smatra da one neće uroditi plodom jer je trgovina sa SAD-om i Velikom Britanijom odavno svedena na minimum.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da ovaj zapadni korak "ozbiljno komplikuje poteze za konstruktivni dijalog sa Teheranom".

Optužilo je SAD i njegove saveznike da su ovaj put otišli predaleko.

"Vjerujemo da je stalno jačanje sankcija odavno izašlo iz okvira dogovora o neširenju kojima je obuhvaćen iranski nuklearni program", stoji u izjavi ruskog ministarstva.

Iranska parlamentarna komisija o nacioanlnoj sigurnosti i stranoj politici treba u utorak da ocijeni saradnju sa IAEA-om.

Međutim, zvaničnici su izjavili da Iran planira održavati veze sa UN-ovom atomskom agencijom.