Svijet
0

Salah Abdeslam planirao napade i u Njemačkoj

Klix.ba
Među fotografijama koje su nađene u stanu jednog od napadača iz Pariza Salaha Abdeslama nalaze se i one Atomskog istražnog centra u Sjevernoj-Rajni Vestfaliji i njenog šefa Wolfganga Marquardta, saopćila je Mreža redakcija Njemačke, prenosi Spiegel.

Predsjednik Odbora za zaštitu Ustava Hans-Georg Maassen je navodno krajem marta obavijestio njemački Parlament o fotografijama, a to je Bundestag i potvrdio. Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke i Ured kancelarke se do sada još nisu izjasnili o izvještaju, prenosi Al Jazeera.

Organizatori napada u Briselu, u kojima je 22. marta poginulo 35 ljudi, prvobitno su planirali izvršiti novi napad na Pariz, ali su se kasnije ipak odlučili za belgijsku prijestonicu, nakon hapšenja nekih od glavnih osumnjičenih, saopćilo je nedavno belgijsko državno tužilaštvo.

"Mnogobrojni elementi istrage su pokazali da je teroristička grupa prvobitno imala namjeru ponovo izvršiti napad u Francuskoj", navodi se u saopćenju belgijskog tužioca.

Ističe se da su napadači donijeli odluku da izvrše napad u Briselu zato što su bili iznenađeni brzinom napretka istrage.

Istražni organi su otkrili blisku povezanost između grupe koja stoji iza napada u Briselu i grupe koja je izvršila napade u Parizu, u kojima je stradalo 130 ljudi.

Tužilaštvo je navelo da je Mohamed Abrini, koji je već ranije bio optužen za učešće u napadima u Parizu u novembru prošle godine, sada optužen za "teroristička ubistva" počinjena tokom prošlomjesečnog napada u Briselu.

"Sudija zadužen za slučajeve terorizma je donio odluku da Abrini ostane u pritvoru, u sklopu istrage napada na stanicu metroa u Briselu i na briselskom aerodromu Zaventem", piše u saopćenju.

Abrini, poznat i kao "muškarac sa šeširom", koji je snimljen pored dvojice bombaša neposredno prije napada na briselski aerodrom, optužen je za učešće u aktivnostima terorističke grupe, ubistva i pokušaj ubistava.

Belgijsko državno tužilaštvo u subotu je podiglo optužnicu protiv četiri osobe za koje se smatra da su članovi terorističke organizacije, a među njima je i Abrini.