Svijet
9

Mohamad Abrini priznao: Ja sam čovjek sa šeširom

Klix.ba
Mohamad Abrini koji je u petak uhapšen u antiterotističkoj akciji policije priznao je da je zapravo "čovjek sa šeširom" koji je snimljen samo nekoliko trenutaka prije napada u Briselu.

Četvorica od šestero uhapšenih u jučerašnjoj akciji belgijske policije optuženi su za učešće u terorističkim napadima u Parizu i Briselu. Jedan od njih je i Mohamad Abrini koji je optužen da je učestvovao u pariskim napadima u kojima je ubijeno 130 osoba.

Također, tužitelju su saopćili kako je Arbini priznao da je on "čovjek sa šeširom" koji se pojavio u društvu dvojice bombaša nekoliko minuta prije aktiviranja eksplozivne naprave na briselskom aerodromu, prenosi BBC.

Abrini se pored snimka na aerodromu našao i na snimku jednog od tržnih centara u kojem su teroristi kupovali potrepštine za pravljenje bombi.

Tužitelji sa velikom sigurnošću tvrde kako su počinitelji napada u Parizu i Briselu pripadnici jedne te iste ćelije terorista u Evropi, a koja je privržena Islamskoj državi (IDIL).

Policija je također saopćila kako je Abrinijev DNK pronađen u jednom od stanova kojeg su briselski teroristi koristili prije izvršenja zlodjela, te u jednom od automobila koji je pronađe u blizini mjesta terorističkog napada u Parizu.