Podjela u stranci
7

Sadiq Khan: Laburisti bi mogli podržati drugi referendum o Brexitu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da bi laburisti mogli ponovo na dnevni red staviti povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije, čime je dovedena u pitanje Corbynova želja za jedinstvo ove stranke o Brexitu.

Khan je rekao da će se zalagati za nacionalno glasanje o tome da li će se prihvatiti dosad postignuti dogovori o Brexitu, a obećanje je došlo nakon što je bivša liderka laburista u Škotskoj Kezia Dugdale rekla da građani imaju pravo da iskažu svoj glas i na drugom referendumu.

Andrew Gwynne iz laburističke partije, koji je i Corbynov saveznik, nije odbacio još jedno glasanje i rekao je kako nije poznato kuda će ih ovaj proces odvesti.

Na konferenciji Laburističke stranke bilo je tvrdnji da je kancelar stranke John McDonnell ostavio otvorenu mogućnost za dalji referendum na jednom privatnom sastanku s poslovnim liderima.

Corbyn je nastojao zataškati podjele o Brexitu unutar stranke, no Khan ju je još više produbio rekavši kako je moguće da sljedeći manifesto Laburista omogući biračima da preokrenu referendumsku presudu o Brexitu.

"Sve dosad mi nije jasno koji to plan vlada ima, a da je dobar za našu zemlju", rekao je Khan.

Dugdale smatra da se Brexit oteo kontroli i da nije u interesu radnika te da zbog toga građani trebaju još jednom glasati o Brexitu.

Tokom ljeta su laburisti iznosili ideju da Velika Britanija ostane na jedinstvenom tržištu tokom prijelaznog perioda između dvije i četiri godine, ali tada nisu spominjali drugi referendum.