Svijet
1

SAD želi proširiti zatvor Guantanamo

FENA
Pet godina nakon što je Barack Obama, predsjednik SAD-a, potpisao nalog za zatvaranje američkog vojnog zatvora u Guantanamu, on bi trebao biti proširen.

Vojska traži 200 miliona dolara za nadogradnju objekta, prenijela je Al-Jazeera.

Prva naredba koju je Barack Obama izdao kao predsjednik bila je ona o zatvaranju vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Pet godina kasnije, vojska želi gotovo 200 miliona dolara za renoviranje pomorske baze.

John Kelly, komandant Južne komande, kaže: "Te stvari moramo učiniti sada. Pretpostavljam da će Guantanamo biti zatvoren jednog dana, ali postoji već 11 godina iako je trebao biti privremen. Ko zna koliko dugo će raditi?"

Većina novca upotrijebila bi se za gradnju nove kasarne za američke vojnike. Također, nadogradile bi se komunikacije i pravosudna logistika u centru.

Četrdesetdevet miliona dolara bi išlo na gradnju novih pritvorskih jedinica za zatočenike. Dužnosnici administracije kažu kako im je naredba Kongresa da se zatočenici ne prebacuju na američko tlo vezala ruke.

Štoviše, 56 zatočenika kojima je odobreno napuštanje Guantanama neće biti uskoro pušteno.

To je zato što SAD kaže da još postoje sigurnosni rizici u njihovim domovinama.

  • SAD nastavlja s naporima u vezi s komisijom i općenito povećanjem transparentnosti zatvora u Guantanamu, uključujući objašnjavanje prakse, politike i situacije zatočenim pojedincima - rekao je Michael Williams iz State Departmenta.

Vojska kaže da je najmanje 26 zatočenika stupilo u štrajk glađu, jer su shvatili da će u doglednoj budućnosti biti zadržani u pritvoru.

Dok je zatvaranje Guantanama i dalje politika Obamine administracije, zahtjev za stotinama miliona dolara za poboljšanja znači da zatvorski kompleks neće biti uskoro zatvoren.