Svijet
29

SAD: Zbog pucanja dijela brane u Californiji evakuirano 188.000 ljudi

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Gotovo 188.000 stanovnika nizvodno od brane Oroville u Sjedinjenim Američkim Državama je evakuirano zbog straha od pucanja pomoćne konstrukcije brane, što bi uzrokovalo plavljenje nekoliko naseljenih mjesta.

Vlasti savezne države Californije helikopterima pokušavaju sanirati nastalu pukotinu na objektu za ispuštanje vode, a u međuvremenu je proglašeno vanredno stanje te je izdata naredba za evakuaciju građana koji žive nizvodno i koji bi nakon eventualnog pucanja brane mogli biti životno ugroženi.

Brana Oroville koja se nalazi na istoimenom jezeru locirana je oko 105 kilometara sjeverno od Sacramenta. Hiljade građana okruga Yuba i Sutter evakuirano je, a loša organizacija uzrokovala je gužve na autocestama.

Problem je nastao zbog obilnih kiša koje su povećale vodostaj jezera i uzrokovale prelijevanje preko brane. Kako bi smanjile vodostaj, vlasti su preko odvojenog objekta ispustile ogromne količine vode, ali je tokom procesa došlo do pucanja betona, što je izazvalo paniku.

Velika količina vode uzrokovala je potapanje najmanje jedne ceste te eroziju zemljišta. Glavni i najveći dio objekta brane Oroville je stabilan i nema bojazni od pucanja.