Svijet
0

SAD zahtijeva od Turske da zatvori dio granice sa Sirijom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlasti SAD-a zatražile su od Turske zatvaranje dijela granice sa Sirijom. Naime, borci tzv. Islamske države koriste ovih stotinjak kilometara kako bi neometano prešli iz Sirije u Tursku, a onda put Evrope.

"Igra se promijenila. Što je previše, previše je. Granica mora biti zatvorena.Ovo je međunarodna prijetnja koja dolazi iz Sirije i prelazi preko turskog teritorija", kazao je neimenovani stariji dužnosnik Obamine administracije u razgovoru za The Wall Street Journal.

Sjedinjene Države smatraju da bi zatvaranje granice bilo mnogo štetnije za IDIL od svih zračnih napada.

Američki zahtjev dolazi nakon sve većeg pritiska na Tursku i sve žešćih optužbi da pomažu i sarađuju s teroristima. Ne samo da su hiljade boraca prešle tursku granicu i otišle se boriti na strani islamista u Siriju, već i sirova nafta s naftnih polja koja je zauzeo IDIL nalazi put do Turske i ondje se prodaje, piše Independent.

SAD procjenjuje da će za potpuno zatvaranje granice biti potrebno oko 30.000 turskih vojnika.

Ovakva poruka Washingtona dolazi uslijed sve žešćih optužbi na račun Turske koja je, s druge strane, zatvorila dvojicu novinara koji su objavili fotografije turskog kamiona koji prevozi naoružanje pobunjenicima u Siriji.

Turska se sada nalazi pod velikim pritiskom SAD-a i Rusije, a posebno Vladimira Putina koji optužuje Ankaru da pomaže terorističkim organizacijama.