Svijet
0

SAD zabrinute zbog pretjerane upotrebe sile u Tunisu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države u utorak su izrazile zabrinutost zbog izvještaja da su snage sigurnosti u Tunisu koristile "pretjeranu silu" protiv demonstranata.

"Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog izvještaja o upotrebi prekomjerne sile od strane vlade Tunisa", rekao je na brifingu za novinare Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

Reakcija Washingtona uslijedila je nakon gušenja protesta u Tunisu u kojem su po tvrdnjama vlade ubijene najmanje 23 osobe, dok aktivisti za ljudska prava govore o 50 ubijenih.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tunisa priznalo je u utorak da je policija koristila oružje protiv protestnika, u onome što je nazvao "legitimnom odbranom", nakon što su oni napali policijsku stanicu u gradu Kasserine molotovljevim koktelima, zapaljenim gumama i željeznim šipkama.

State Department je prošlog petka izrazio zabrinutost zbog nemira u Tunisu, pozivajući tuniskog ambasadora u Washingtonu kako bi mu ukazao na potrebu suzdržanosti i poštovanje slobode izražavanja i slobode okupljanja građana.