Svijet
0

SAD: "Zaboravljeni" zatvorenik dobio četiri miliona dolara

Klix.ba
Daniel Chong
Daniel Chong
Univerzitetski student iz San Diega u SAD-u je dobio više od četiri miliona dolara od Vlade SAD-a nakon što je bio napušten više od četiri dana u svojoj ćeliji, otkrio je njegov advokat.

Daniel Chong je rekao da je pio urin kako bi preživio. Dodao je da je na svojoj ruci urezivao poruku za majku, kao i da je halucinirao.

Chong je uhapšen 2012. godine u policijskoj raciji, ali mu je rečeno da neće biti optužen. Međutim, nakon što je smješten u ćeliju, niko ga nije posjetio više od četiri dana. Inspektori ministarstva pravde istražuju ovaj slučaj.

Chong je rekao da je vikao kako bi privukao pažnju, a pet ili šest osoba ga je pronašlo u užasnom stanju u ćeliji Administracije za suzbijanje droga (DEA). Njegovo tijelo je bilo prekriveno fekalijama.

Nakon što je Chong spašen, pet dana je proveo u bolnici oporavljajući se od dehidracije, zatajenja bubrega i grčeva, a smršavio je 7 kg.

Chong je bio jedna od devet osoba koje su uhapšene u raciji, a vlasti su odlučile da neće pokrenuti tužbu nakon što je ispitan. Jedan od Chongovih advokata je rekao da ga je jedan policajac zatvorio u ćeliju i rekao da će se vratiti za minut. Chong je pomislio da je greškom zaboravljen.

"Zvučalo je kao nesreća, veoma loša nesreća", rekao je on.

Ćelija nije imala prozore, a Chong nije imao hranu i vodu. Ovaj incident je primorao DEA-u da se javno izvini. Chongov advokat je rekao da je administracija nakon incidenta uvela nova pravila zatvaranja, što podrazumijeva nadzorne kamere i dnevne posjete zatvorenicima.