Svijet
3

SAD, Velika Britanija i Arapske zemlje Perzijskog zaljeva ne žele sirijske izbjeglice

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zapadne zemlje obećale su da će povećati broj sirijskih izbjeglica koje će primiti, a prema podacima UN-a već sljedećeg mjeseca bi taj broj mogao premašiti 100.000 ljudi.

UNHCR je izdao saopćenje u kojem je naveo kako je održan sastanak sa zemljama članicama u Ženevi. 100.000 osoba je još uvijek mali broj s obzirom na to šta žele UN i agencije, te šta smatraju potrebnim.

Većina izbjeglica, oko tri miliona, živi u Libanu, Turskoj i Jordanu. Samo 62.000 ljudi je dobilo dozvolu da uđe u zemlje Zapada.

Obaveza da prime više izbjeglica došla je nakon konferencije u Ženevi, gdje su organizacije poput Oxfama i Save the Children apelovale na zemlje da prihvate barem pet posto, odnosno 180.000 najranjivijih kategorija izbjeglica iz Sirije. UNHCR je pozdravio odluku ovih zemalja da pomognu i izrazio nadu da će se taj broj povećati jer, kako ističu, izbjeglice pate zbog lošeg zdravstvenog stanja i ratnih trauma.

Dvadeset i osam zemalja je izrazilo solidarnost sa sirijskim izbjeglicama zajedno sa pet zemalja koje će im pružiti dom. SAD, Velika Britanija i Zemlje zaljeva nisu među njima. Njemačka će primiti najviše izbjeglica.

UN-ova agencija za hranu ponovo je pokrenula prehrambeni program za sirijske izbjeglice koji je obustavljen 1. decembra, a putem kojeg se hranilo 1,7 miliona Sirijaca u Jordanu, Turskoj, Iraku i Egiptu. Program je bio zaustavljen jer nije bilo novca, no osigurano je 80 miliona dolara i on je ponovo pokrenut.