Rusko-njemački plinovod
16

SAD uvode nove sankcije kompanijama koje rade na izgradnji Sjevernog toka 2

V. K.
SAD nastavlja sa sankcijama kompanijama koje rade na plinovodu (Foto: EPA-EFE)
SAD nastavlja sa sankcijama kompanijama koje rade na plinovodu (Foto: EPA-EFE)
Američka ambasada u Berlinu obavijestila je vlasti u toj zemlji o planovima za uvođenje novih restriktivnih mjera kompanijama koje rade na izgradnji rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2.
Prema informacijama iz njemačkih medija, Washington bi nove sankcije zbog izgradnje Sjevernog toka 2 trebao nametnuti ruskom brodu "Fortuna" i kompaniji "KBT-Rus" koja je vlasnik brodova koji trenutno rade na plinovodu.

Također, američke vlasti upozorile su i druge evropske partnere koji rade na izgradnji plinovoda da ukoliko nastave sa izgradnjom mogu očekivati slične sankcije na osnovu tzv. Zakona o suzbijanju aktivnosti američkih konkurenata putem sankcija (CAATSA), a koji u Berlinu smatraju nezakonitim.

O novim sankcijama zbog izgradnje plinovoda obaviješteni su i u njemačkom Saveznom ministarstvu ekonomije i energetike iz kojeg su kratko poručili kako žale zbog ovakve odluke SAD-a.

Ova odluka dolazi nekoliko dana nakon što je nastavljeno polaganje cijevi za plinovod u vodama koje su pod kontrolom Danske.

U decembru 2020. godine, upravo je ruski brod Fortuna položio 2,6 kilometara cijevi u ekonomskom pojasu Njemačke unutar Baltičkog mora, a iz Rusije i Njemačke su tom prilikom izjavili kako se uskoro može očekivati spajanje ove dvije zemlje putem novog plinovoda.