Svijet
0

SAD uvele nove sankcije Teheranu

SRNA
David Cohen
David Cohen
Američke vlasti su danas uvele nove sankcije Iranu zbog kontroverznog nuklearnog programa Teherana, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija SAD.

U saopštenju se navodi da se nove finansijske sankcije odnose na 11 preduzeća koja su povezana sa iranskim Ministarstvom odbrane, Revolucionarnom gardom Irana, nacionalnom brodskom linijom i sa jednim iranskim univerzitetom.

Za ova preduzeća se vjeruje da su "preduzimala akcije kojima su podržavala razvoj nuklearnog programa Irana".

Nekima od ovih kompanija već su uvedene ranije sankcije EU i SAD u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Kako prenosi AP, zbog povezanosti sa kontroverznim programom Irana biće kažnjena i četiri muškarca - jedan državljanin Austrije i tri državljana Irana.

U saopštenju se takođe navodi da je identifikovano nekoliko kompanija koje "rade u ime sankcionisanih strana, uključujući pojedine firme u Hong Kongu, Švicarskoj i Maleziji".

"Iran je danas pod pritiskom intenzivnih sankcija koje ćemo nastaviti da uvodimo dok god sumnjamo da Iran radi na razvoju nuklearnog naoružanja", rekao je finansijski savjetnik u Ministarstvu finansija SAD David Cohen.

Nove sankcije zamrzavaju svu imovinu koju sankcionisane kompanije ili pojedinci imaju na teritoriji SAD, te zabranjuju američkim državljanima da posluju s njima.