(Ne)ograničeno oružje
105

SAD uprkos strožijem zakonu ne uspijeva smanjiti ubistva: U Teksasu ubijeno osam osoba

S. Š.
Pucnjava u Teksasu dogodila se ispred tržnog centra (Foto: Twitter)
Pucnjava u Teksasu dogodila se ispred tržnog centra (Foto: Twitter)
Naoružani napadač je ubio osam ljudi i ranio sedam osoba, od čega je troje u teškom stanju, u pucnjavi u tržnom centru u Allenu u Teksasu prije nego što ga je ubio policajac koji se zatekao u blizini.

Svjedoci su izjavili da su među žrtvama vidjeli i djecu.

Bijela kuća je saopćila da je predsjednik Joe Biden obaviješten o pucnjavi i da je administracija ponudila podršku lokalnim zvaničnicima.

Republikanski guverner Teksasa, Greg Abot, koji je potpisao zakone o ublažavanju ograničenja vatrenog oružja nakon prošlih masovnih pucnjava, nazvao je ovo "neopisivom tragedijom".

Masovna pucnjava postala je uobičajena pojava u SAD-u, sa najmanje 198 do sada u 2023., što je najviše u ovom trenutku u godini od najmanje 2016. godine, prema Arhivu nasilja nad oružjem. Neprofitna grupa definira masovnu pucnjavu kao svaku u kojoj su četiri ili više žrtava ranjene ili ubijene.

[TWITTER]1654993976280358914[/TWITTER]

Teksas dozvoljava svojim stanovnicima da legalno nose oružje bez dozvole ili obuke. Prošlog augusta, savezni sudija je poništio zakon Teksasa kojim se podiže starosna granica za nošenje pištolja sa 18 na 21 godinu.

Prije četiri godine. tačnije 2019. godine u pucnjavi u Walmartu u El Pasu u Teksasu poginule su 23 osobe. U pucnjavi u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu prošle godine poginulo je 19 učenika i dva nastavnika.