Rastu tenzije
36

SAD upozorile: Assad priprema novi hemijski napad u Siriji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Američke Države otkrile su potencijalne pripreme za novi hemijski napad u Siriji te su izdale upozorenji vladi te zemlje.

Bijela kuća je saopćila kako su aktivnosti slične onima koje su se dogodile prije hemijskog napada koji je izveden u aprilu. Desetine ljudi je umrlo u teškim mukama, a predsjednik Donald Trump je tada naredio napad na zračnu bazu Sirije.

Upozorili su sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da će platiti skupo ako se takav napad ponovi, navodeći kako bi još jedan takav napad rezultirao masovnom smrću civila.

"Kako smo ranije naveli, SAD su u Siriji da eliminišu Islamsku državu. Ali, ako Assad izvede još jedno masovno ubistvo koristeći hemijsko oružje, on i njegova vojska će platiti cijenu", navodi se u izjavi.

Predsjednik Assad negirao je da njegova vojska stoji iza napada nervnim gasom koji je izveden na pobunjenički dio grada Khan Sheikhoun. Veliki broj djece je umro u najvećim mukama.

Sve ovo pojačalo je tenzije između SAD-a i Assadovog saveznika Rusije. Civilni rat u Siriji oduzeo je više od 300.000 života, a pet miliona osoba izbjeglo je iz svojih domova.