Svijet
0

SAD ukinule zabranu letova za Tel Aviv

SRNA
SAD su kasno sinoć ukinule zabranu komercijalnih letova za Tel Aviv, a u nastavku sukoba u Gazi broj palestinskih žrtava premašio je 700.

Izrael očekuje da će američki avioni nastaviti da koriste ovaj aerodrom tokom dana, dok bi evropskim prevoznicima moglo biti potrebno više vremena.

Primirje između Izraela i Palestinaca nije postignuto uprkos intenzivnim diplomatskim naporima.

Izrael je saopštio da mu je potrebno još vremena da bi uništio zalihe raketa i tunele ispod granice u Pojasu Gaze. Islamisti iz Hamasa zahtijevaju ukidanje ekonomske blokade ove enklave.

Palestinski izvori tvrde da je 16 ljudi poginulo jutros od eksplozije izraelske tenkovske granate u Gazi, uključujući šest pripadnika iste porodice.

Izraelska vojska saopštila je da je noćas iz Gaze lansirana jedna raketa, ali nije bilo štete ni povrijeđenih.

Izrael je u sukobima u Gazi i napadima Hamasovih pripadnika koji se prikradaju kroz tunele izgubio 32 vojnika. Od Hamasove raketne i minobacačke vatre poginula su tri civila u Izraelu.

Egipatski zvaničnici najavili su mogućnost proglašavanja dodatnih ograničenih prekida vatre iz humanitarnih razloga do vikenda, uoči bajrama.

Američki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da "ne bi bilo tačno reći da se do vikenda očekuje prekid vatre" i dodao da se rad na tome nastavlja, ali da rezultata još nema.