Svijet
0

SAD: Ubica dvojice američkih policajaca imao dugu kriminalnu historiju

Anadolija
Ismaaiyl Brinsley
Ismaaiyl Brinsley
Naoružani napadač koji je u subotu ubio dva njujorška policajca u Brooklynu, iza sebe ima dugu kriminalnu historiju sa najmanje 19 hapšenja u dvije američke države i jednim pokušajem vješanja 2013. godine. 

Detektiv Robert Boyce u obraćanju medijima nakon incidenta u nedjelju ujutro kazao je kako je 28-godišnji Ismaaiyl Brinsley prije pucnjave u Brooklynu razgovarao sa dva prolaznika te od njih zatražio da prate njegove aktivnosti putem društvene mreže "Instagram".

Zvaničnik je također dodao kako su policajci Rafael Ramos (40) i Wenjian Liu (32) u subotu su sjedili u policijskom automobilu u predgrađu njujorškog Brooklyna kada je na njih iz zasjede zapucao Brinsley. 

Nakon pucnjave, Brinsley je pobjegao u podzemnu željeznicu Myrtle-Willoughby Avenues gdje je pucao sebi u glavu. Prethodno je ovaj mladić, prema riječima detektiva, 19 puta uhapšen u saveznim državama Ohio i Georgia zbog različitih prekršaja koji uključuju krađe, nošenje oružja te ometanje rada organa reda. 

Brinsley je u subotu ujutru, prije putovanja za New York, teško ranio svoju bivšu djevojku Shanekau Thompson u njenom domu u Marylandu.

Slika koja je preuzeta sa Brinsleyevog Instagram profila prikazala je Afroamerikanca pored kojeg je bio sivi pištolj. Pretpostavlja se da je to njegova posljednja objava na toj društevnoj mreži čiji je profil kasnije obrisan. 

Pored postavljene fotografije u opisu je pisalo: "Danas stavljam krila na svinje. Oni uzimaju jednog našeg... Uzmimo dvojicu njihovih. Upucajmo policiju". Navodno se riječ "svinja" odnosila na policajce. Objava fotografije također je uključivala i posvetu: "Počivaj u miru Eric Garner" te "Počivaj u miru Mike Brown", što se odnosi na posljednje incidente sa policijom i ubistva dvojice Afroamerikanaca.

Početkom decembra, velika porota donijela je odluku da neće biti podignuta optužnica u slučaju ubistva Erica Garnera. Odluka je, skupa sa odlukom o nekažanjavanju policajca koji je ubio tinejdžera Michaela Browna, pokrenula val protesta u New Yorku te drugim gradovima širom američkih država. Nakon incidenata u kojima su policajci bijelci počinili ubistva Afroamerikanaca, u američkim državama ponovo je pokrenuto i pitanje rasizma. 

Istaknuti aktivistva za građanska prava Al Sharpton kazao je kako je "bilo koja upotreba imena Erica Garnera ili Michalea Browna, u bilo kojoj vezi sa nasiljem ili ubijanjem policajaca, osuda pravde u oba slučaja".

U čast dvojice ubijenih policajaca Ramosa i Liua, jučer su zastave na svim zgradama državnih institucija bile spuštene na polja koplja. Građani su palili svijeće te postavljali vijence, cvjetove i američke zastave na improvizovanom spomen-obilježju na mjestu gdje su oba policijska službenika radila. 

Posljednji fatalni incident u New Yorku dogodio se u decembru 2011. godine kada je u pokušaju da spriječi pljačku, upucan policajac u sjeveroistočnom dijelu Brookylna. 

SAD