Novi podaci
11

SAD: U željezničkoj nesreći poginulo najmanje šest osoba, 77 povrijeđenih

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
U željezničkoj nesreći Amtrakovog voza u državi Washington poginulo je najmanje šest, a povrijeđeno ukupno 77 osoba, javljaju svjetski mediji.

Kao što je ranije objavljeno, željeznička nesreća se dogodila kada je voz djelomično iskočio iz šina na novoj dionici koju su prethodno koristili samo teretni vozovi. Voz 501 je krenuo iz Seattlea južno prema Portlandu, a nesreća se dogodila u DuPontu u blizini Tacome udaljene oko 64 km južno os Seattlea.

Nakon iskakanja voza iz šina jedan vagon je pao s nadvožnjaka na vozila koja su se kretala autoputem Interstate 5, dok je drugi visio iznad njega, javlja BBC.

U vozu je bilo oko 78 putnika i pet članova posade, a prema posljednjim informacijama, poginulo je najmanje šest osoba, dok je 77 povrijeđenih. Nakon intervencije vatrogasaca, povrijeđeni su prevezeni u bolnice, piše Guardian.

Nekoliko sati nakon nesreće se putem Twittera oglasio i američki predsjednik Donald Trump.

"Upravo se dogodila željeznička nesreća u DuPontu u Washingtonu, koja pokazuje da naš infrastrukturni plan mora biti što prije odobren. Sedam biliona dolara smo potrošili na Bliskom istoku, a naše ceste, mostovi, tuneli i željezničke pruge propadaju. Ne zadugo! Moje misli i molitve su uz sve koji su učestvovali u nesreći", napisao je Trump.

Amtrak je saopćio da je željeznički saobraćaj prema jugu Seattlea privremeno obustavljen, ali da vozovi sjeverno od Seattlea normalno saobraćaju.

Amtrakov voz je iskočio iz šina u bilizini Tacome u julu, kada je bilo povrijeđenih. Zvaničnici su kasnije za nesreću krivili "ljudsku grešku" tvrdeći da je mašinovođa vozio većom brzinom od dozvoljene. Godine 2015. je poginulo osmero ljudi, a 200 ih je povrijeđeno u željezničkoj nesreći izvan Philadelphije. I tada je ustanovljeno da se voz kretao dvostruko većom brzinom od dozvoljene.