Joseph Lieberman
0

"SAD trebaju usporiti razvoj atomskih centrala"

SRNA
Joseph Lieberman
Joseph Lieberman
SAD treba da "malo uspore" razvoj atomskih centrala nakon zemljotresa u Japanu koji je doveo do eksplozije u nuklearki Fukushima, smatra senator iz Connecticuta Joseph Lieberman.

"Bio sam veliki pristalica nuklearne energije jer je domaća, naša je i čista. Naše nuklearke su prilično bezbjedne", rekao je Lieberman televizijskoj mreži CBS.

On je, ipak, dodao da SAD treba tiho i polako da "prikoče" razvoj nuklearki dok se ne sagleda situacija u Japanu nakon zemljotresa i cunamija.

"Treba da sačekamo i vidimo šta još možemo da uradimo i šta novo treba da uvedemo u eventualno nove nuklearke što bi poboljšalo njihovu sigurnost", rekao je Lieberman, predsjedavajući senatske Komisije za unutrašnju bezbjednost.

Vanredno stanje proglašeno je u dvije nuklearke nakon zemljotresa jačine 8,9 stepeni Richterove skale u petak što je dovelo do bojazni od katastrofalnog topljenja jezgra reaktora.

Dio reaktora u nuklearki Fukushima 1 eksplodirao je juče, dan nakon zemljotresa i cunamija, a japanska vlada upozorila je danas na mogućnost još jedne eksplozije u istoj atomskoj centrali zbog kvara na sistemu za hlađenje na trećem reaktoru.

"Postoji opasnost i druge eksplozije u trećem reaktoru kao što smo imali slučaj juče", rekao je portparol Vlade Jukio Edano na konferenciji za novinare.
Povećan nivo radijacije registrovan je i oko druge nuklearke Onagava, iako vlasti insistiraju da sva tri reaktora u ovoj atomskoj centrali funkcionišu pravilno.

U gradu Fukushimi, oko 80 kilometara od atomske centrale, raste strah od radioaktivnog zračenja, pa su mnogi njegovi stanovnici preplavili trgovine kako bi kupili zalihe hrane, a benzinske stanice već su 'presušile'.