Guardian
0

Sad treba biti oprezan prema Iranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski The Guardian u uredničkom komentaru ocjenjuje u srijedu da je vrlo teško utvrditi kome je ubijeni iranski profesor atomske fizike Massoud Ali Mohammad ustvari bio lojalan.

Iranske vlasti za njegovo ubistvo smjesta su optužile svoja tri vječna neprijatelja – rojaliste u egzilu, Sjedinjene Američke Države i Izrael.

Opozicijski izvori tvrde da je profesor univerziteta u Teheranu bio uključen u nuklearni program, iako Iranska agencija za atomsku energiju to poriče.

Pored toga, dok državna televizija Alija Mohammadija naziva pristalicom islamske revolucije, njegovo ime je na popisu profesora koji su pred prošlogodišnje predsjedničke izbore podržali opozicijskog lidera Mira Hosseina Mousavija.

Iako je ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu sugerisalo da je ovo ubistvo dio planova Amerike i Izraela da ometu iranski nuklearni program, moguće je da je ono tek uvod u napade na lidere opozicije.

Ako je ta prijetnja realna, Washington mora vrlo pažljivo odmjeriti svoje dalje poteze, prije svega moguće daljnje zaoštravanje sankcija.

Sjedinjene Države ne smiju učine uslugu predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu koji političke protivnike želi prikazati kao strane agente.

Amerika je u iskušenju da pomisli kako može utjecati na dalji razvoj događaja u Iranu, kao što se to događalo u prošlosti, no njene intervencije su rijetko, ako uopće ikada, poboljšale situaciju, tvrdi autor uredničkog komentara u Guardianu.