Iranska agencija Isna
0

"Izrael i CIA stoje iza napada na naučnika"

FENA
Ali Larijani (Foto: AP)
Ali Larijani (Foto: AP)
Američke i izraelske obavještajne službe CIA i Mossad stoje iza napada u kojem je u utorak ubijen iranski nuklearni naučnik Massoud Ali Mohammadi, izjavio je u srijedu predsjednik parlamenta Ali Larijani, na kojeg se poziva agencija Isna.

"Dobili smo posljednjih dana vrlo jasne informacije da izraelske obavještajne službe, uz pomoć CIA-e, pokušavaju izvesti terorističke akcije u Teheranu", izjavio je Larijanai govoreći o napadu na Mohammadija.

"Mislili su možda da iskoriste unutarnje prepirke između vlasti i opozicije da bi poduzeli takve akcije, uznemirili nastavničko tijelo i nanijeli udarac programu nuklearnog istraživanja", dodao je on.

Pedesetogodišnji Massoud Ali Mohammadi, profesor nuklearne fizike na univerzitetu u Teheranu, ubijen je u utorak ujutro u eksploziji motocikla-bombe kada je izašavši iz kuće htio da uđe u svoj automobil.

Vlasti su odmah optužile SAD i Izrael da stoje iza ovog napada.

"Ove teroriostičke akcije i ubijanje nuklearnih naučnika u zemlji neće spriječiti iranski nuklearni program, ali će ga zato ubrzati", kazao je on.

U utorak je monarhistička grupa Takavarna Tondar preuzela odgovornost za napad, a nakon nekoliko sati ga je negirala tvrdeći da je preuzimanje odgovornosti na njihovoj internetskoj stranici zavjera islamističke vlasti.

Sjedinjene Američke Države su odbacile optužbe kao "apsurdne".

U isto vrijeme, na internetskim stranicama opozicije se tvrdi da je Ali Mohammadi podržavao kandidaturu predsjedničkog kandidata opozicije Mir Hosseina Moussavija na izborima od 12. juna, a ne predsjednika Mahmuda Ahmadinejada.