Svijet
6

SAD: Suđenje dječaku zbog ubistva oca nasilnika

SRNA
Suđenje dječaku iz američke države New Mexico, optuženom za ubistvo oca koji je godinama maltretirao njega i još dvoje djece, zakazano je 26. avgust, kada će porota odlučiti da li je dječak, koji je u vrijeme ubistva imao 10 godina, kriv ili ne.

Prema riječima dječakovog advokata, 42-godišnji Byron Hilburn redovno je tukao svoju djecu i među njima sina Benjamina Hilburna.

"Branilac sam dvadeset godina i ovo je najtužniji slučaj koji sam ikada vidio", rekao je advokat dječaka William J. Cooley.

Predstavnici organizacija za zaštitu djece dolazili su sedam puta u kuću porodice Hilburn 2009. godine, kada je otac ubijen.

U više navrata, dječak, koji se sada suočava sa optužbom za ubistvo prvog stepena, pokušao je da zaustavi svog oca nasilnika, ali bez uspjeha.

Dječak je 2009. godine navodno pucao u potiljak svom ocu.

Ako ga porota proglasi krivim, dječak će ostati u zatvoru do 21. godine i bit će ubačen u program rehabilitacije.

Ovaj slučaj otvorio je debatu u SAD o krivičnoj odgovornosti djece.

Poslije više godina odlaganja, tužilaštvo je, ipak, odlučilo da pokrene krivični proces protiv dječaka koji sada ima 14 godina, a početak suđenja je zakazan za 26. avgust.

On se tereti za ubistvo sa predumišljajem, što je pokrenulo debatu SAD o odgovornosti djece.

Prema važećim zakonima, djeca mlađa od 14 godina mogu da odgovaraju samo ako se ustanovi da su djelo izvršila sa predumišljajem.

Okružni tužilac Lemuel Martinez kaže da postoji dovoljno dokaza da se pokaže da se radi o ubistvu sa predumišljajem.

Dječakov branilac smatra da je pokojni otac Byron Hilburn imao jake veze u policiji i da bi to moglo da utiče na porotu koja će odlučivati o krivici dječaka.