Kurt Campbell
0

"SAD spremne za razgovore kada Sjeverna Koreja promijeni svoje ponašanje"

FENA
Kurt Campbell
Kurt Campbell
SAD su spremne da, pod odgovarajućim okolnostima, počnu razgovore sa Sjevernom Korejom o nuklearnom program te zemlje, ali žele da režim u Pyongyangu prethodno promijeni svoje “provokativno” ponašanje, izjavio je u četvrtak pomoćnik američkog državnog tajnika Kurt Campbell.

" SAD i Južna Koreja su uvijek tvrdile da su spremne da, pod pravim okolnostima, sjednu za stol u dijalogu sa Sjevernom Korejom, rekao je Campbell novinarima", povodom predstojećeg puta američke državne tajnice Hillary Clinton u Seul.

"Međutim, kao što je (južnokorejski) predsjednik Lee Myung-bak u više navrata rekao, ne želimo razgovor radi razgovora", dodao je Campbell, koji je zadužen za istočnu Aziju i Pacifik.

Campbell je napomenuo da Sjeverna Koreja mora da pokaže jasnu riješenost da odbacuje svoje “provokativno” ponašanje i da prihvata put ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Zvanični Washington i Seul se pripremaju za niz zajedničkih vojnih vježbi, koje bi trebalo da budu upozorenje Pyongyangu nakon potapanja južnokorejskog patrolnog broda “Cheonan”, u martu, kada je poginulo 46 mornara, za šta Amerikanci optužuju Sjevernu Koreju.

Ti pomorski i vazduhoplovni manevri, koji će se odvijati u Žutom i Japanskom moru, biće većeg obima nego što je prvobitno najavljeno, prenose agencije.