Upozorenje Sjevernoj Koreji
0

Zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

FENA
Robert Gates (Foto: AP)
Robert Gates (Foto: AP)
Južna Koreja i SAD saopćile su u utorak da će od 25. do 28. jula održati vojne vježbe kako bi poslale jasnu poruku Sjevernoj Koreji zbog njenog agresivnog ponašanja, javile su novinske agencije.

"Ove odbrambene zajedničke vježbe usmjerene su na to da pošalju jasnu poruku Sjevernoj Koreji da njeno agresivno ponašanje mora prestati", navedeno je u zajedničkoj izjavi američkog ministra odbrane Roberta Gatesa i njegovog južnokorejskog kolege Kima Tae-younga, prenosi AP.

Reuters javlja da se u zajedničkom saopćenju ističe privrženost ''zajedničkom jačanju odbrambenih potencijala''.

Gates je u Južnu Koreju doputovao u ponedjeljak navečer, radi razgovora s južnokorejskim zvaničnicima, a u Seulu će mu se u srijedu pridružiti američka državna tajnica Hillary Clinton.

Njih dvoje posjetit će demilitarizovanu zonu koja dijeli Korejsko poluostrvo od završetka trogodišnjeg rata 1953. godine.

Snažni saveznik Sjeverne Koreje, Kina, osudila je planirane vježbe, ali je Gates negirao da su one usmjerene protiv Kine.

"Ove vježbe su kod obale Koreje, a ne kod obale Kine. Ove vježbe su poput onih koje smo održavali decenijama unazad", rekao je on i dodao da ''nema uopšte ničega provokativnog u vezi s njima''.

Južna Koreja je optužila Sjevernu da je 26. marta torpedom potopila njen ratni brod Cheonan.

Pyongyang i Seul nisu zaključili mirovni sporazum poslije rata nego privremeni sporazum o prekidu vatre, a u Južnoj Koreji nalazi se skoro 40.000 američkih vojnika.