Nakon ubistva visokih zvaničnika
0

SAD smatraju da predsjednik Bashar al-Assad gubi kontrolu

Klix.ba
Bašar al-Assad
Bašar al-Assad
Ubistvo predsjednikovog zeta, ministra odbrane Sirije i vođe kriznog tima predsjednika Bashara al-Assada, u zgradi sjedišta nacionalne sigurnosti, Bijela kuća vidi kao znak da predsjednik al-Assad gubi kontrolu.

Pobunjeničke grupe su izjavile da su bombu postavile dan ranije te su najavile skori pad Vlade. U međuvremenu su Vlada i Armija Sirije izjavile da će očistiti zemlju od kriminalnih grupa.

"Smatram da je ovaj incident očit znak da Assad gubi kontrolu. Svi naši međunarodni partneri se moraju okupiti i podržati ovu tranziciju", kazao je Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

Napad je predstavljao kulminaciju dešavanja iz nekoliko posljednjih dana, u kojima su se pobunjenici borili sa vojskom u nekoliko dijelova grada Damaska.

U bombaškom napadu su poginuli general Daoud Rajiha, ministar odbrane i bivši načelnik Glavnog stožera, Asseff Shawkat, zamjenik ministra odbrane oženjen Assadovom sestrom Bushrom, general Hassan Turkomani, asistent potpredsjednika i vođa Ureda za rješavanje kriza, Mohammad Ibrahim al-Shaar, ministar unutrašnjih poslova, te Hisham Ikhtiar, šef Nacionalnog biroa za sigurnost.

Rusija smatra da neke zemlje potiču opoziciju na borbu, umjesto da je smiruju. Jordanski kralj Abdullah je rekao da je ova eksplozija bombe veliki udar za predsjednika Assada. On smatra da bi najgori mogući slučaj bio kada bi sirijsko hemijsko naoružanje palo u pogrešne i neprijateljske ruke, prenosi BBC.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je rekao da Vijeće sigurnosti mora preuzeti odgovornost i napraviti neke kolektivne i efektivne akcije.

"Vrijeme je veoma bitno. Sirijski narod je patio previše. Krvoproliće mora stati odmah", kazao je Ki-moon.