{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
SAD: Slike kao upozorenja na kutijama cigareta

F
21.6.2011. u 20:59
0
17
SAD: Slike kao upozorenja na kutijama cigareta
0
SAD: Slike kao upozorenja na kutijama cigareta
Foto: AP
Američke zdravstvene vlasti predstavile su danas nova upozorenja koja će od oktobra 2012. morati stajati na kutijama cigareta i reklamama za duhanske proizvode u SAD-u, a koja sadrže slike, između ostalog, leševa, oboljelih pluća i čovjeka na aparatu za vještačko disanje.
Devet novih etiketa koje upozoravaju na opasnosti pušenja objavljeno je danas na web-stranici američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), a dio su Zakona o kontroli i prevenciji pušenja iz 2009. godine, kojim se više milijardi dolara vrijedna duhanska industrija u SAD stavlja pod nadzor FDA, prenio je Reuters.

Nove etikete sadrže slike koje mogu uznemiriti ljude, poput one na kojoj piše "UPOZORENJE: pušenje izaziva zavisnost", ilustrirane fotografijom čovjeka koji puši cigaretu kroz rupu na vratu.

Druga upozorenja ukazuju na opasnost od pasivnog pušenja za djecu, kao i povezanost pušenja sa smrtonosnim oboljenjima pluća, rakom, moždanim udarom, oboljenjima srca i smrću.Američka ministrica zdravstva Kathleen Sebelius izjavila je da je cilj vlasti da spriječi djecu da počnu pušiti i da ponudi pomoć odraslima koji žele da ostave cigarete.

Zakonom o pušenju iz 2009. je predviđeno da paklice cigareta sadrže poruke upozorenja napisane velikim slovima na polovini prednje i zadnje strane kutije, kao i slike koje pokazuju štetne posljedice pušenja po zdravlje. Ranije su poruke upozorenja bile napisane sa strane i bile su manje vidljive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: