{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Senat nije prihvatio povlačenje iz Iraka

F
18.7.2007. u 20:32
0
0
SAD: Senat nije prihvatio povlačenje iz Iraka
0
SAD: Senat nije prihvatio povlačenje iz Iraka
Republikanski zastupnici u američkom Senatu u srijedu su ponovo blokirali demokratski prijedlog zakona kojim se traži povlačenje američkih snaga iz Iraka na proljeće 2008., iako je glasanju prethodila maratonska noćna rasprava kao forma pritiska na republikanske senatore.
S 52 glasa za i 47 protiv, zakonski prijedlog je ostao daleko od potrebnih 60 glasova za prihvaćanje.

Demokrati u Senatu imaju 51 a republikanci 49 zastupnika, no na zahtjev manjine zakoni se moraju donijeti s kvalificiranom većinom od 60 glasova, što republikanci vrlo djelotvorno koriste za pariranje većinskim demokratima u Kongresu.

"Moramo nas izvući iz središta građanskog rata. Mora se naći političko rješenje kako, kada napustimo Irak, ne bi samo poslali našu djecu kući, već da ne bi trebali natrag slati svoje unuke", rekao je demokrat Joe Biden, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata.

Demokratski prijedlog, čiji su pokrovitelji senatori Carl Levin i Jack Reed, traži od predsjednika Georgea W. Busha da počne s povlačenjem američkih borbenih snaga iz Iraka u roku od 120 dana, i dovrši ga do 30. aprila 2008. Dio snaga ostao bi s misijom ograničenom na protuterorističke operacije, zaštitu američke imovine i obuku iračke vojske.

Dok su zastupnici glasali o zakonu, državna tajnica Condoleezza Rice imala je sastanke s republikanskim senatorima u njihovim uredima na Capitol Hillu kako bi osigurala podršku politici administracije, izviještava je CBS News.

Republikanci su uglavnom bili ujedinjeni u svom protivljenju zakonskom prijedlogu, uz četiri iznimke - senatore Gordona Smitha, Olympiu Snowe i Chucka Hagela, koji su ranije najavili da će podržati krajnji rok za povlačenje iz Iraka, a njima se pridružila i senatorica Susan Collins koja je tražila da se o prijedlogu odlučuje običnom a ne kvalificiranom većinom, javila je Hina.

"Cijelonoćna rasprava demokrata nije ništa drugo nego trik za dobijanje publiciteta. Amandman jednako loše izgleda u tri sata po noći, kao i u tri poslije podne", rekao je republikanski senator Jon Kyl iz Arizone, dok je njegov kolega Saxby Chambliss iz Georgije kazao kako bi se zakonom poručilo američkim neprijateljima "kada mogu preuzeti Irak".

Dok je u Senatu trajala cijelonoćna rasprava o ratu u Iraku, ispred parlamenta je održano protesno bdijenje uz svijeće, u organizaciji saveza antiratnih skupina MoveOn. org. koji je najavio održavanje 130 protestnih skupova širom SAD-a tokom senatske rasprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: