Moćne rakete
3

SAD prvi put u Izraelu rasporedile proturaketni sistem "THAAD"

FENA
Foto: Defense News
Foto: Defense News
Sjedinjene Države rasporedile su prvi put visoko razvijeni proturaketni sistem "THAAD" u Izraelu, objavile su američka i izraelska vojska, izražavajući istovremeno zabrinutost zbog iranskog razvoja moćnih raketa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je taj potez i nazvao ga dokazom snage vojnih veza te dvije zemlje saveznice, prenosi AP.

Kako je rekao, to čini Izrael jačim da bi se bavio bliskim i dalekim prijetnjama širom Bliskog istoka.

Potporučnik Jonathan Conricus, portparol izraelske vojske, rekao je novinarima da je baterija " THAAD" " danas dopremljena iz SAD-a i Evrope u zrakoplovnu bazu na jugu Izraela, kao i da je instalirana samo nekoliko puta na drugim mjestima u svijetu i da je to bio test sposobnosti SAD-a da razmjesti tako moćno i kompleksno oružje.

Izrael već ima unaprijeđen višeslojni proturaketni sistem odbrane koji može da presretne rakete dugog dometa van atmosfere, ali i rakete kratkog dometa koje nisu navođene, a ispaljuju se iz pojasa Gaze.

Kako je rekao Conricus, za vrijeme vojne vježbe ove sedmice sistem "THAAD", koji obara rakete dugog i srednjeg dometa, poduprijet će postojeće izraelske sisteme, a to raspoređivanje je privremeno i za sada sistem neće biti integriran u izraelsku odbranu.

Američka vojska saopćila je da raspoređivanje demonstrira nastavak posvećenosti sigurnosti i pokazuje da američke snage mogu da odgovore brzo na svaku prijetnju svugdje i u svako vrijeme.

Conricus je razmještanje opisao kao odbrambenu vježbu koja nije povezana s trenutnim razvojem događaja u regionu, ali dolazi usred napetosti s Iranom i libanskim Hezbollahom.

Početkom godine, tenzije između dugogodišnjih suparnika su umalo prerasle u sukob kada je Izrael gađao iranske vojne mete u Siriji, a Iran je odgovorio lansiranjem rakete iz Damaska ka sjeveru Izraela.

Izraelski zvaničnici stalno izražavaju zabrinutost zbog toga što Iran razvija dugodometne rakete, ali i zato što Hezbollah pravi velike arsenale raketa u susjednom Libanu,navodi AP.