Kako smanjiti izolaciju
0

SAD pozvale Izrael da izgladi odnose sa susjedima

SRNA
Leon Panetta (Foto: AP)
Leon Panetta (Foto: AP)
Američki ministar odbrane Leon Panetta zatražio je od Izraela da "popravi odnose" sa Turskom, Egiptom i drugim zemljama na Bliskom istoku kako bi smanjio sve veću izolaciju.

Panetta je u svom govoru na forumu u Washingtonu istakao da Izrael nije u potpunosti odgovoran, ukazujući pri tom na "međunarodnu kampanju" za izolaciju Izraela. "Nažalost, tokom protekle godine, primijetili smo sve veću izolaciju Izraela od tradicionalnih bezbjednosnih partnera u regionu i postizanje obimnijeg mirovnog plana za Bliski istok stavljen je na čekanje", rekao je on.

Panetta je dodao da je razumljiva zabrinutost Izraela zbog pobuna "Arapskog proljeća" kojom je sa vlasti svrgnuto nekoliko lidera u regionu, među kojima je i mirovni partner Egipat. Međutim, promjene u rukovodstvu pružile su šansu Izraelu da poboljša regionalnu bezbjednost. Panetta je naveo primjer da Izrael može popraviti odnose sa zemljama kao što su Turska  i Egipat pa i sa Jordanom.

Egipat i Jordan su jedine arapske zemlje koje priznaju Izrael. On je, također pozvao Izrael da obnovi mirovne pregovore sa Palestincima. Mirovni proces između Izraela i Palestinaca u zastoju je duže od godinu dana uglavnom zbog nastavka izraelske gradnje u jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama i palestinskog zahtjeva za punopravno članstvo u UN.

Prema njegovim riječima, Izrael bi trebao da "postigne napredak u naporima za postizanje mira sa Palestincima." Panetta je istakao da SAD ostaju posvećene bezbjednosti Izraela i da neće dozvoliti da Iran dođe u posjed nuklearnog naoružanja. On je naglasio da je nuklearno sposoban Iran predstavlja najveću prijetnju po bezbjednost i prosperitet Bliskog istoka.