|

SAD pozdravlja izbor novih čelnika EU-a

SAD pozdravlja izbor novih čelnika EU-a
0
F
FENA
20.11.2009. u 10:42
0
komentara
0

dijeljenja
SAD pozdravlja izbor novih čelnika EU-a Foto: Reuters
Sjedinjene Države u četvrtak su pozdravile izbor prvoga stalnog predsjednika Evropskog vijeća i nove visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politku EU-a, kao važan događaj za jačanje Evropske unije i američko-evropskog partnerstva.
Predsjednik Barack Obama čestitao je belgijskom premijeru Hermanu van Rompuyu koji je izabran za prvoga stalnog predsjednika Evropskog vijeća i barunici Catherine Ashton, britanskoj povjerenici u Evropskoj komisiji, koja je izabrana za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politku EU-a, saopćila je Bijela kuća.

"SAD nema snažnijeg partnera od Evrope u promicanju sigurnosti i prosperiteta diljem svijeta. Te dvije nove dužnosti i promjene koje stupaju na snagu 1. decembra s primjenom Lisabonskog ugovora ojačat će EU i omogućiti joj da bude još snažniji partner SAD-a", istakao je Obama u saopćenju.

Najavio je blisku suradnju s predsjednikom Van Rompuyem i visokom predstavnicom Ashton, kao i s predsjednikom EK-a Joseom Manuelom Barrosom, u ispunjavanju zaključaka samita SAD-EU od 3. novembra o zajedničkom suočavanju s bilateralnim, regionalnim i globalnim izazovima.

Državna tajnica Clinton je imenovanje Van Rompuya i Ashton nazvala "važnim događajem za Evropu i njezinu ulogu u svijetu", saopćio je State Department.

Uz čestitke i izraze očekivanja bliske suradnje, Clinton je istaknula i neke ciljeve američko-evropskog partnerstva, uključujući "stabilizaciju Afganistana, osiguravanje da Iran poštuje obveze o neproliferaciji, te promicanje sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku".

"SAD i EU čine zajednicu vrednota. Ujedinjeni smo u dubokoj predanosti slobodi, sigurnosti, ljudskim pravima, vladavini prava i otvorenom tržištu. Naših 800 miliona građana povezano je trajnim kulturnim i trgovinskim vezama, zajedničkom poviješću i nadama u budućnost", istakla je Clinton.

Kazala je kako joj imenovanje novih čelnika u Bruxellesu jača uvjerenje da SAD i EU zajednički mogu graditi bolji i napredniji svijet.

Herman van Rompuy, prenosi Hina, stupit će na dužnost 1. januara 2010., a Ashton još mora proći postupak potvrđivanja u Evropskom parlamentu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.