Svijet
0

SAD podupire evropski prijedlog o naftnom embargu Iranu

FENA
Sjedinjene Države podupiru evropski prijedlog zabrane kupovine iranske nafte, a vjeruju u smanjenje iranskih prihoda od nafte koje ne mora uzdrmati globalno naftno tržište, objavio je u srijedu dužnosnik američkog ministarstva finansija.

Taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da dobro tempirana i dobro provedena odluka o sprečavanju kupovine nafte od Irana može spriječiti poremećaje na tržištu. Prema njegovim riječima, i nova američka odluka o sankcijama predviđa postupan pristup.

"Sjedinjene Države zainteresirane su za održavanje stabilnosti globalnog naftnog tržišta, a to je cilj koji dijele i ostale zemlje koje proizvode i troše naftu", rekao je.

Vlade zemalja Evropske unije postigle su preliminarni sporazum o zabrani uvoza iranske nafte u EU, ali još nisu odlučile kad će taj embargo stupiti na snagu, objavili su u srijedu diplomati EU-a.

Cijene nafte skočile su na vijest o tom dogovoru. Sudionici pregovora kažu kako su neke zemlje, naprimjer Grčka, imale prigovore, ali da su ti prigovori odbačeni.

"Ostvaren je velik napredak", rekao je jedan diplomat koji je želio ostati anoniman. "Dogovoren je princip naftnog embarga. O njemu se više ne raspravlja".

Evropska zabrana za iransku naftu bila bi dio zajedničkog zapadnog pritiska na Teheran da odustane od svog nuklearnog programa. Iran tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe, ali Zapad strahuje da bi službeni Teheran mogao proizvesti nuklearnu bombu.