"Odbrana od terorizma"
0

SAD podržava Tursku u borbi protiv kurdistanske partije

FENA
Sjedinjene Američke Države podržavaju Tursku u borbi protiv terorizma i zalažu se za blisku saradnju Ankare i Bagdada u borbi protiv pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se oružjem decenijama bori za autonomiju svog naroda, javile su agencije.

"SAD priznaju pravo Turske da se brani od terorističkih napada. Također podržavamo blisku saradnju Turske i Iraka u borbi protiv PKK koji je zajednički neprijatelj dviju zemalja", izjavila je portparolka State departmenta, prenose danas istanbulski mediji.

Poslije ubistva više od 30 vojnika u posljednjih mjesec dana, turska armija je krajem nedjelje avionima i artiljerijom napala više položaja PKK u sjevernom Iraku, gdje ona ima svoje baze i uporišta.

U generalštabu kažu da su te "operacije bile uspješne" i da su pogođena skladišta naoružanja i komandni centri kurdskih pobunjenika.

Naglašava se u Ankari da će biti nastavljena odlučna borba protiv "kurdskih separatista i terorista" koji su u posljednje vrijeme pojačali napade na pripadnike armije i snaga sigurnosti.

U Ankari se procjenjuje da PKK u planinama sjevernog Iraka ima 3.000 do 3.500 boraca koji povremeno upadaju u jugoistočnu Anadoliju i napadaju određene ciljeve.

U oružanim sukobima koji traju skoro tri decenije dosad je u Turskoj poginulo više od 40 hiljada ljudi - pripadnika snaga sigurnosti, kurdskih pobunjenika, a najviše civila.

Ova kurdska grupa je u Turskoj zakonski zabranjena, a u Evropskoj uniji i Americi je već duže na listi terorističkh organizacija.