Svijet
0

SAD osudio nasilnu evakuaciju Tamila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Washington je u petak osudio vladu Šri Lanke zbog protjerivanja pripadnika tamilske etničke manjine iz Kolomba, dan nakon što je lokalna policija evakuirala više od 300 Tamila iz "sigurnosnih razloga".

"Zahtijevamo od vlade Šri Lanke da prestane s nasilnim istjerivanjem njenih stanovnika iz Kolomba", kaže se u saopćenju američke ambasade.

Vrhovni sud Šri Lanke je u petak naredio vladi da prestane s protjerivanjem pripadnika tamilske etničke manjine iz glavnog grada.

Kako je podsjetio Reuters, policija je u četvrtak iz kuća na periferiji Kolomba evakuirala ukupno 376 Tamila s obrazloženjem da je riječ o sigurnosnim razlozima u trenutku kada je obnovljen građanski rat u ovoj zemlji. Tamili su upućeni ka sjevernoj oblasti Vavunija, gdje je sada linija fronta u obnovljenom građanskom ratu između državnih vlasti i Tamilskih tigrova.

Policija Šri Lanke je saopćila da je većina Tamila u glavnom gradu boravila "bez valjanog razloga" provodeći noć u školama u Vavuniji.

Vlada Šri Lanke sada želi da se Tamili vrate u svoja sela, s obzirom na ponovni početak građanskog rata u ovoj zemlji. Odluka Vrhovnog suda je privremena i odnosi se na zaustavljanje daljeg evakuiranja Tamila, ali je i dalje nejasno šta će se desiti onima koji su već deportirani iz Kolomba.