Smrt učiteljice
1

SAD: Opušak riješio misteriju ubistva počinjenog prije 52 godine

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U julu 1971. godine dvadesetčetverogodišnja učiteljica Rita Curran, koja je živjela u Burlingtonu, SAD, zadavljena je u svom stanu. Pronašla ju je cimerica a ubica tada nije uhvaćen. Tek su više od pola stoljeća kasnije vlasti Burlingtona objavile da su konačno identificirale počinitelja.

Počinijtelj je bio William DeRoos, koji je živio u istoj zgradi sprat više. Osudili su ga pomoću DNK dobivene iz opuška cigarete pronađenog pored Ritinog tijela.

"Svi vjerujemo da je William DeRoos odgovoran za ubistvo Rite Curran, ali budući da je DeRoos mrtav, ne može se smatrati odgovornim", rekao je novinarima na konferenciji za novinare poručnik Jim Trieb, koji je vodio istražni tim.

DeRoos je umro 1986. godine od predoziranja drogom, rekao je. Policija je još 2014. godine predala uzorak cigareta Uredu glavnog medicinskog istražitelja u New Yorku. Tada je jedino bilo moguće utvrditi da se radi o muškom DNK, ali nije odgovarao ni jednom DNK u kriminalističkim bazama.

Novi tim detektiva nastavio je istragu 2019. godine, poslavši trag u privatnu genealošku bazu podataka. Tamo su pronašli djelimična podudaranja koja su upućivala na DeRoosove rođake. Istražitelji su tada došli do vjenčanih zapisa koji pokazuju da DeRoos živi u blizini Currana sa svojom tadašnjom suprugom. Ona mu je tada dala alibi. Sada, kada su je detektivi ponovno ispitivali, priznala je da je lagala.

U noći ubistva DeRoos je izašao iz stana u šetnju nakon svađe sa suprugom Michelle, rekao je šef policije Burlingtona Jon Murad na konferenciji za novinare. Nije se vratio dok mu žena nije zaspala.

Sljedećeg jutra na vrata im je pokucala policija i obavijestila ih o smrti susjede. Na pitanje je li par vidio ili čuo nešto, DeRoos je odgovorio negativno.

"Odmah nakon što je zatvorio vrata, okrenuo se prema Michelle i rekao joj da im, ako se policija ikada pojavi, kaže da je bio kod kuće cijelu noć", opisala je detektivka Trieb.

Žena je poslušala supruga i više puta rekla policiji da njezin suprug te noći nije izašao iz kuće. Tek nakon obnove istrage priznala je da je lagala. Od DeRoosa se davno razvela.

Detektiv Thomas Chenette, koji je ispitivao Michelle, vjeruje da ona nije znala da joj je suprug ubica i da je lagala kako bi ga spasila od optužbe za zločin za koji je rekla da nije počinio. "Bila je mlada, bila je naivna, a bila je tek udana i zaljubljena", primijetila je Chenette.

Ubrzo nakon ubistva, DeRoos je otišao na Tajland kako bi postao budistički svećenik, rekao je Trieb, dodajući da je njegov brak s Michelle tada okončan. Ali DeRoos se na kraju vratio u Sjedinjene Države i ponovno oženio. Umro je u San Franciscu 1986. godine od predoziranja drogom.

Roditelji Rite Curran nisu doživili otkrivanje ubice svoje kćeri.

"Rita i ja živjeli smo s roditeljima do svoje 24. godine. Dvije sedmice nakon što se Rita iselila, ubijena je. Ne razmišljam o tipu koji je to učinio koliko o Riti i svojim roditeljima i kroz što su prošli. Molim se svojim roditeljima i molim se Riti", rekao je Tom Curran, Ritin brat.