Svijet
0

SAD: Odgoditi glasanje o rezoluciji o genocidu nad Armenima

FENA
Američki kongresmeni koji su predložili rezoluciju o genocidu nad Armenima počinjenom u vrijeme Otomanskog carstava zatražili su u petak da glasanje o tome tekstu bude odgođeno jer strahuju da ona ne bi bila usvojena u Zatupničkom domu.

Podrška usvajanju dokumenta u kojem je turski masakr nad 1,5 miliona Armena 1915. godine nazvan genocidom opala je proteklih sedmica, nakon što je Ankara u znak protesta opozvala svog ambasadora u SAD-u, prenio je AP.

"Verujemo da većina naših kolega u donjem domu (Kongresa) želi podržati rezoluciju kojom se priznaje genocid, ali oni će to i učiniti ako okolnosti budu povoljnije", ocijenili su takozvani "sponzori" rezolucije.

Četiri demokratska kongresmena kojA od početka stoje iza rezolucije uputila su predsjedavajućoj Zastupničkog doma Nancy Pelosi zahtjev da uskoro ne zakazuje sjednicu na kojoj bi se glasalo o nacrtu dokumenta, već kasnije ove godine ili tokom 2008.

Vanjskopolitički komitet Zastupničkog doma prihvatio je tekst 10. oktobra, a predstavnici ovoga doma tek bi trebalo da se izjasne o njemu.

Rezolucija je izazvala veliku napetost u odnosima s Turskom, koja tvrdi da je broj armenskih žrtava 1915. preuveličan i da su ti ljudi stradali u nasilju i neredima.

Ankara je upozorila da bi usvajanje rezolucije moglo izazvati posljedice poput ograničenja vojne saradnje.

Turska, članica NATO-a, jedna je od rijetkih muslimanskih saveznica Washingtona u borbi protiv terorizma, a američka zrakoplovna baza Incirlik u Turskoj od ključnog je značaja za snabdijevanje trupa u Iraku i Afganistanu.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice upozorila je da bi usvajanje rezolucije nanijelo veliku štetu odnosima s Turskom, koja "ima izuzetno značajnu ulogu u podršci američkim snagama".