Tenzije
37

SAD obustavlja Turskoj isporuke dijelova za borbene avione F-35

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sjedinjene Američke Države obustavile su isporuke dijelova za borbene avione F-35 Turskoj, nakon što su više mjeseci upozoravale Ankaru da ne kupuje ruske raketne sisteme S-400, objavio je sinoć Pentagon.

Američki dužnosnici najavljivali su da će obustaviti i prodaju aviona ako Turska ne odustane od ruskog raketnog sistema, prenosi AP.

"SAD je bio više nego jasan da je kupovina S-400 neprihvatljiva. Dok se ne odreknu isporuke S-400, SAD je obustavio isporuke i aktivnosti povezane s uspostavljanjem operativne sposobnosti turskih aviona F-35. Ako Turska nabavi S-400, njihovo kontinuirano sudjelovanje u programu F-35 je u opasnosti", izjavio je glasnogovornik Pentagona, Charles Summers Jr.

Predstavnici američke vojske i Ministarstva obrane naveli su da će Turska, koja je i članica NATO-a, ne preispita nabavku S-400 sustava, izgubiti i druge američke vojne avione i sustave.

SAD i drugi saveznici iz NATO-a više puta su se žalili na kupovinu, rekavši da ona nije kompatibilna s drugim savezničkim sustavima i da bi predstavljala prijetnju za F-35.

Glasnogovornik Summers Jr. je još rekao da, iako Washington nastavlja razgovarati s Turskom o tom pitanju, Pentagon počinje pregovarati o neophodnim koracima kako bi pronašao druge izvore nabavke dijelova za F-35, koje proizvode Turci.

Prema njegovim riječima, poduzeti su koraci kako bi se zaštitio lanac nabavke i zajedničke investicije u tehnologiju aviona, prenosi Aljazeera Balkans.