Svijet
0

SAD obustavlja pomoć u hrani Sjevernoj Koreji

FENA
Sjedinjene Američke Države su obustavile pomoć u hrani Sjevernoj Koreji koju su krajem februara odlučile poslati, a da Pjongjang zauzvrat stavi moratorij na nuklearne i balističke aktivnosti, izjavio je u srijedu jedan visoki zvaničnik Pentagona.

"Bili smo primorani da obustavimo pomoć u hrani Sjevernoj Koreji" zbog odluke Pjongjanga da u aprilu lansira jednu raketu, koja zvanično ima zadatak da postavi u orbitu satelit, izjavio je pred poslanicima u Kongresu Peter Lavoy, pomoćnik sekretara za odbranu zadužen za azijske poslove.

Sjeverna Koreja je 29. februara pristala da uvede moratorij na lansiranje dalekometnih raketa, na nuklearne probe i aktivnosti obogaćivanja urana u njenoj fabrici u Yongbyonu.

SAD se zauzvrat obavezao da de isporučiti 240.000 tona pomoći u hrani namijenjenoj djeci i trudnicama, saopćio je Washington koji je precizirao da bi isporuke bile strogo kontrolirane kako pomoć ne bi bila dostavljena vojsci.

"Sporazum je zabranio Sjevernokorejcima da lansiraju rakete i mi smo im rekli da bi lansiranje satelita bilo interpretirano kao lansiranje rakete jer se koristi ista tehnologija", objasnio je Peter Lavoy parlamentarcima.

Sjevernokorejska raketa bi trebalo da bude lansirana između 12. i 16. aprila povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja osnivača komunističke diktature Kim Il-Sunga.

"Ovo pokazuje da ne postoji volja za poštivanje obaveza", ocijenio je Peter Lavoy pred poslanicima komisije za odbranu Predstavničkog doma.

Sjeverna Koreja ima hronične nestašice hrane, a u drugoj polovini 90-ih godina je doživjela smrtonosnu glad zbog koje su stotine hiljada ljudi umrle, prema podacima nevladinih organizacija.