Trumpov projekt
37

SAD obustavlja gradnju zida na granici s Meksikom, višak novca bit će vraćen vojsci

V. K.
Zid na granici s Meksikom izazvao brojne kontroverze (Foto: EPA-EFE)
Zid na granici s Meksikom izazvao brojne kontroverze (Foto: EPA-EFE)
Pentagon je u petak saopćio kako Sjedinjene Američke Države odustaju od izgradnje velikog zida na granici s Meksikom, a s obzirom da je zid u mandatu Donalda Trumpa građen sredstvima američke vojske, višak novca bit će vraćen upravo Pentagonu.

Bivši američki predsjednik Donald Trump još 2019. godine započeo je projekt izgradnje zida na granici s Meksikom. U tu svrhu, Trump je u Sjedinjenim Američkim Državama proglasio vanrednu situaciju koja mu je omogućila preusmjeravanje novca iz drugih fondova za izgradnju ovog zida.

Upravo jedan od dijelova društva koji je u tom projektu pretrpio najveću štetu jeste američka vojska čiji su sredstva iz budžeta preusmjerena na gradnju ovog kontroverznog projekta.

Međutim, nakon odlaska Trumpa, Joe Biden je prvog dana svog mandata donio odluku o "zamrzavanju" projekta te je naredio reviziju i ispitivanje načina finansiranja i ugovaranja poslova.

"Ministarstvo odbrane nastavit će s otkazivanjem svih projekata vezanih za gradnju zida na granici s Meksikom. Projekti su plaćeni našim sredstvima koja su prvobitno namijenjena za vojne misije, škole, inostrane vojne projekte kao i finansiranje Nacionalne garde", stoji u saopćenju Pentagona.

Za sada nije poznato koliko će se tačno finansijskih sredstava vratiti vojsci, ali stručnjaci procjenjuju da se radi o nekoliko milijardi dolara. Ovaj novac, američka vojska će iskoristiti za završavanje ostalih planiranih građevinskih vojnih projekata te održavanje postojećih koji su u mandatu Donalda Trumpa potpuno zanemareni.

Trumpovo preusmjeravanje vojnih finansijskih sredstava za gradnju zida 2019. godine kritikovali su i brojni političari te su naglasili kako ovakva odluka ugrožava nacionalnu sigurnost i interese SAD-a. Također, zastupnici su kritikovali Trumpa i zbog toga što za donošenje ove odluke nije tražio saglasnost Kongresa SAD-a.