Svijet
0

SAD nudi Rusiji novi prijedlog o raketama

FENA
Sjedinjene Države su ponudile nove prijedloge Rusiji s ciljem da se smanje napetosti u vezi s američkim planom o proturaketnom štitu u Evropi, saopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija se protivi planu SAD-a da u Češkoj rasporedi radare, a u Poljskoj presretače raketa, ističući da to predstavlja prijetnju njenoj sigurnosti. Ona je ponudila izgradnju zajedničkog sistema raketne odbrane, ali je ta ideja izazvala malo interesiranja Washingtona, prenosi Reuters.

Washington je obećao da će svoje najnovije prijedloge, koji proističu iz prošlomjesečnog razgovora ministara vanjskih poslova i odbrane, ponuditi Moskvi u pisanoj formi.

"Američka strana je konačno, kasno sinoć, dostavila Moskvi prijedlog u vezi s antiraketnim odbrambenim sistemom. Sada ga proučavamo", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Andrej Krivcev, ne saopćavajući detalje o sadržini prijedloga.

Nakon razgovora održanih 11. i 12. oktobra američki zvaničnici su izjavili da su izražene sugestije sadržavale razmještanje američkih i ruskih oficira za vezu na objektima gdje su stacionirane odbrambene rakete, u cilju obostrane zaštite od raketnih napada.

U nastojanju da smanji rusku zabrinutost, Washington je prošlog mjeseca objavio da je spreman obustaviti aktivnosti oko svoga raketnog štita ako bi Rusija pristala sarađivati u tome projektu.

Washington navodi da su mu instalacije u Evropi potrebne kako bi se otklonila moguća opasnost od raketnog napada iz Irana.

Rusija, koja sumnja da će Iran u doglednoj budućnosti imati interkontinentalne rakete, ponudila je Amerikancima zajedničko korištenje radarske stanice u Azerbejdžanu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je Amerikancima izgradnju zajedničkoga raketnog odbrambenog sistema u koji bi bile uključene i evropske zemlje.

Ranije ove sedmice Putin je rekao kako Moskva neće ostati ravnodušna prema jačanju NATO-a i dodao da će ruske nuklearne snage biti spremne odgovoriti svakom agresoru.