Svijet
5

SAD nude pet miliona dolara za informaciju o Josephu Konyju

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države su ponudile pet miliona dolara nagrade za bilo kakvu informaciju koja će dovesti do hapšenja ili osude ugandskog ratnog vođe osumnjičenog za ratne zločine Josepha Konyja i njegovih najbližih saradnika.

Ova informacija je objavljena samo dan nakon što su vojnici u Centralnoafričkoj Republici obustavili potragu za njim. Također, na potjernici SAD-a se nalaze i drugi osumnjičeni za ratne zločine, Dominik Ongwen i Okot Odhiambo, kao i Sylvestre Mudacumura, vođa Oslobodilačkih snaga Ruande, prenio je australski list Herald Sun.

State Department nudi novac iz nagradnog programa za informacije o ratnim zločinima, što je administracija Baracka Obame odobrila u januaru.

Joseph Kony je jedan od najtraženijih ratnih zločinaca u svijetu. Otimao je djecu u centralnoj Africi, ubijao ih, koristio kao seksualne robove te regrutovao kao vojnike u svoju pobunjeničku grupu nazvanu Božija vojska otpora. Procjenjuje se da je tokom proteklih 26 godina po njegovom naređenju oteto više od 30.000 djece, dok je više od dva miliona ljudi nestalo.