Ntaganda traži da ga prebace u ICC
0

Kongoanski Terminator se predao ambasadi SAD-a u Ruandi

FENA
Bosco Ntaganda (Foto: AFP)
Bosco Ntaganda (Foto: AFP)
Osumnjičeni za ratne zločine u Demokratskoj Republici Kongo, Bosco Ntaganda, predao se američkoj ambasadi u Kigaliju, saopćile su američke vlasti.

State Department saopćio je da je on zatražio da bude prebačen u Međunarodni krivični sud (ICC). ICC je izdao potjernicu za generalom Ntagandom, poznatim kao Terminator, u 2006. godini.

On negira optužbe za regrutaciju djece vojnika, ubistva, etničke progone i silovanja tokom kongoanskog rata. Istok Konga bio je razdiran sukobom od 1994. godine, kada su neki pripadnici etničke grupe Hutu, optuženi da su izveli genocid u susjednoj Ruandi i pobjegli preko granice.

U nedjelju je vlada Konga saopćila da je general Ntaganda, koji pripada etničkoj grupi Tutsi, pobjegao u Ruandu.

"Mogu potvrditi da je Bosco Ntaganda ušao u Američku aambasadu u Kigaliju danas (u ponedjeljak) ujutro", izjavila je novinarima glasnogovornica State Departmenta, Victoria Nuland, prenosi BBC.

"On je konkretno tražio da bude prebačen u ICC u Hagu. SAD su trenutno u kontaktu s ICC-jem i ruandskom vladom kako bi se ispunio taj zahtijev", dodala je Nuland.

Ruandski ministar vanjskih poslova Louise Mushikiwabo izjavio je da vlada "trenutno istražuje dodatne detalje u novonastaloj situaciji".