Svijet
0

SAD: Nevrijeme u Californiji odnijelo dva života

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U oluji koja je zahvatila Kaliforniju od četvrtka, najvećoj u posljednje tri godine, praćenoj uraganskim vjetrovima i obilnim kišama i snijegom, smrtno su stradale dvije osobe.

Kako se navodi, beskućnik i mladić su poginuli prilikom pada stabala. Nacionalna meteorološka služba (NWS) je izvjestila da su udari vjetra dostizali 230 kilometara na sat u nekim regijama, što je ekvivalent uraganu treće kategorije.

Oluja je pogodila pacifičku obalu Kanade s naletima vjetra od 120 kilometara na sat i obilnim kišama do 15 centimetara koji su ostavili bez struje 70.000 domaćinstava i preduzeća od 10.00 sati po srednjoevropskom vremenu u petak u regiji Vankuvera.

Prema glasnogovornici snabdjevača strujom BC Hydro, polovina korisnika je ponovo priključena oko 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a "vjetrovi su oslabili".

Oluja je djelimično pogodila zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, od San Franciska do Los Angelesa prije nego što se spustila prema jugu Kalifornije i San Diega u četvrtak u toku noći.

Prema Los Angeles Timesu, ona je zarobila veliki broj ljudi u kućama ili vozilima, primoravši nekoliko puta vlasti da ih evakuiraju, naročito u područjima koja su ostala bez struje (do 150.000 u San Franciscu).

"Iznenadne poplave i vode koje su nosile razne krhotine su predstavljale prijetnju, posebno u oblastima koje su nedavno bile zahvaćene šumskim požarima", naveo je NWS u petak, a očekuju se velike kiše u toku dana.

U Kaliforniji, suočenoj s intenzivnim sušama već tri godine, očekuje se da će u petak pasti između 1,5 i 4,5 centimetara kiše po satu.