Hillary Clinton
0

SAD neće popuštati i piratima plaćati otkupnine

FENA
Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je najavila nove napore SAD-a u borbi protiv somalijskih pirata, koji uključuju zamrzavanje njihove imovine, kazneno gonjenje te međunarodne akcije za oslobađanja brodova i posade koje drže u svojim rukama.

Clinton je kazala da će administracija pozvati na hitan sastanak Međunarodne kontakt grupe za borbu protiv pirata, koju je 14. januara osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a, kako bi se proširila sadašnja koordinacija ratnih mornarica u borbi na suzbijanju piratstva.

Administracija će također poslati izaslanika na donatorsku konferenciju za Somaliju iduće sedmice u Bruxelles, te pokušati organizirati sastanak s dužnosnicima somalijske privremene vlade i čelnicima poluatonomne regije Puntland iz koje potiče glavnina pirata, prenose u četvrtak agencije.

  • Izvršit ćemo pritisak na te čelnike, kako bi poduzeli akcije protiv pirata koji operiraju iz baza na njihovom teritoriju. Ti pirati su kriminalci, to su naoružane bande na moru. Oni koji pripremaju napade moraju biti zaustavljeni, a one koji su ih počinili moramo privesti pravdi, rekla je Clinton tokom zajedničkog obraćanja novinarima s premijerkom Haitija Michele Duvivier Pierre-Louis u State Departmentu.

Clinton je naglasim da SAD neće popustiti niti će plaćati otkupnine piratima.

Američka državna tajnica kazala je da odbrana protiv piratstva mora biti zajednička odgovornost vlada i brodarske industrije, te će se stoga stručna ekipa State Departmenta zajedno s brodarima i osiguravateljima razmotriti nedostatke u njihovim mjerama za samoodbranu.

  • Pored toga, SAD će raditi i na razvoju dugoročne strategije za obnovu sigurnosti pomorskog prometa na Rogu Afrike, najavila je Clinton.

Ona je ocijenila kako je do dramatičnog porasta broja napada i otmica došlo i zbog toga što pirati nabavljaju sve bolje i brže brodove, te koriste brodove-matice, što im omogućuje akcije stotinama milja daleko od obale.

Nakon prošlosedmičnog napada na američki kontejnerski brod Maersk Alabama i petodnevne talačke krize s njegovim kapetanom, koji je oslobođen akcijom mornaričkih specijalaca Navy Seals, pirati su u utorak raketnim bacačima napali drugi američki brod, iz osvete zbog likvidacije trojice pirata u akciji oslobađanja američkog kapetana.

  • Pentagon u međuvremenu proučava načine za borbu s piratima koji teroriziraju pomorski saobraćaj ispred obala Somalije, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik Bryan Whitman, ističući kako vojno rješenje nije jedino.